Підозрюваний в обстрілі консульства Азербайджану приїжджав з Росії через “Гоптівку” – СБУ

Фото: hk.npu.gov.ua

Управління Служби безпеки України спільно з правоохоронними органами регіону вживають заходи, спрямовані на встановлення осіб, причетних до обстрілу будівлі Почесного консульства Азербайджанської Республіки, розташоване на вулиці Ярослава Мудрого, 7 в Харкові.

Про це Харків Times дізнався із заяви голови Управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна, яке в Facebook опублікував начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

Згідно із заявою спецслужба розглядає версії про втручання “третіх” сил, мета якого – розгойдування ситуації в Україні та Харківському регіоні як елемента “гібридної війни”, і створення комфортних умов для дипломатів “третіх” країн в їх діяльності, пов’язаної з ситуацією в Нагірному Карабасі.

“Представники Вірменської і Азербайджанської діаспор, які проживають на території Харківського регіону і України в цілому, чудово розуміють, що Україна не є полем бою. Більше того, кожна з цих діаспор зацікавлена у недопущенні конфліктної ситуації в регіоні, що може погіршити відносини з регіональною та центральною владою.
Разом з тим, після аналізу ситуації констатуємо, що подібні випадки відбуваються в країнах, де компактно проживають вихідці з Вірменії і Азербайджану, і саме медіаресурси “третіх” країн розповсюджують зазначену інформацію”, – йдеться в заяві.

Також наголошується, що окремі політичні сили регіону, наближені до “третіх” країн, намагаються створити “хайп” і розпалити вогонь національної ворожнечі в регіоні. На думку силовиків, мотивом для подібних дій для зазначених політсил став їх програш на місцевих виборах. Також перевіряється версія, що “хайп” створювався за вказівкою емісарів “третіх” країн.

“Управління звертається до харків’ян і гостей регіону з проханням допомогти встановити осіб, які вчинили даний злочин. Особливо просимо звертатися людей, які здійснювали в’їзд на територію України через пункт пропуску “Гоптівка” 05-06 листопада 2020 року і виїзд 7 листопада 2020 року. За характерними особливостями, один з двох злочинців професійно займався боксом, кікбоксингом або тайським боксом”, – сказано в заяві.

Всіх, хто володіє будь-якою інформацією про цього чоловіка, просять повідомити за номером + 38-066-697-60-92 ( “WhatsApp” і “Telegram”), (057) 700-34-50. Анонімність і безпека гарантуються.

Як повідомляв Харків Times, вночі 7 листопада в Почесному консульстві Азербайджану в Харкові заявили, що вночі невідомі обстріляли будівлю консульства на вулиці Ярослава Мудрого, 7. За інформацією відомства, було скоєно шість пострілів. Камери відеоспостереження зафіксували двох молодих людей зі зброєю в руках, яке нагадує пістолет з глушником.

Обстріл Почесного консульства Азербайджану в Харкові поліція розслідує за статтею «хуліганство».