Винуватець ДТП на проспекті Науки не вийде під заставу — Антон Геращенко

За кермом Volkswagen Passat, який врізався в «острівець безпеки» на проспекті Науки, був 23-річний громадянин Республіки Ємен, студент Харківського національного університету повітряних сил імені Кожедуба Хенді Алі. Кілька місяців тому його вже затримували за хуліганство. Тоді іноземець вийшов на свободу під заставу 105 тис. грн. За словами заступника міністра МВС Антона Геращенко, це була помилка, яка не має повторитися.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Антона Геращенко в Facebook.

За даними заступника міністра, в 2016 році Хенді Алі був зарахований на навчання до університету імені Кожедуба та на цій підставі отримав тимчасову посвідку на проживання в Україні. Проте чи дійсно хлопець освоював одну з льотних спеціальностей, чи просто купив оцінки, достеменно невідомо.

Але відомо інше. Кілька місяців тому цей студент-льотчик напав на дівчину та побив її. Йому було оголошено підозру за статтею «Хуліганство». Однак запобіжний захід передбачав можливість вийти під заставу, якою він і скористався.

«Тепер такий варіант має бути виключений! Дуже сподіваюсь, що українське правосуддя залишить Хенді Алі років на 6-7 в Україні, з місцем проживання в одній з виправно-трудових колоній суворого режиму!» — заявив Антон Геращенко.

Паралельно з цим Міністерство внутрішніх справ, міграційна та прикордонна служби перевірять всі вузи, в яких навчаються іноземні студенти щодо їх реальної наявності та успішності. При відсутності таких студентів в аудиторіях в дні заліків та іспитів, за словами Геращенко, їх позбавлятимуть права перебування в країні.

Нарада під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля на цю тему пройшла ще два тижні тому. Перевірки МВС вже розпочаті в ряді вишів: Національному медичному університеті імені Богомольця, філіях Донецького медичного університету, розташованих в Маріуполі та Кропивницьком, Харківському національному університеті імені Каразіна. Але суботня трагедія надасть їм новий імпульс.

Заступник міністра МВС зазначив, що станом на 1 вересня 2020 року в Україні перебувало 80 430 іноземних студентів з 158 країн.

«І це добре, що в Україну ще їдуть вчитися з усього світу. Значить, нам є ще чому навчити. Але, на жаль […] їдуть часто вже не стільки вчитися, скільки купити диплом і весело провести час», — зауважив Антон Геращенко.

Результати перевірок будуть оприлюднені.

«Крім того, Міносвіти і Мінціфри доручено в термін до 1 червня 2021 року запустити прозору електронну систему реєстрації та отримання дозволу на навчання для іноземних студентів, яка б дозволила перевіряти в режимі онлайн факт їх перебування в Україні і вимагати від вишів, які взяли їх на навчання, дотримуватись стандартів якості освіти», — написав заступник міністра МВС.

Як повідомляв Харків Times, 7 листопада близько 16:00 в центрі Харкова сталася страшна аварія. Автомобіль на великій швидкості вдарився об бордюр острівця безпеки та збив чотирьох людей, що чекали на зелений сигнал світлофора.

В результаті аварії три людини з травмами різного ступеня тяжкості доставлені до лікарні швидкої та невідкладної допомоги.
Станом на 13:00 8 листопада всі троє потерпілих перебувають в реанімації у важкому стані.

Поліція затримала водія, який спровокував ДТП в центрі Харкова і просить свідків допомогти в розслідуванні обставин трагедії.