У Жихорського шляхопроводу нарешті з’явився власник

Фото: kh.ukravtodor.gov.ua

Господарський суд Харківської області задовольнив позов Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодору) до Харківської міської ради та визнав за Укравтодором право державної власності на Жихорський шляхопровід, що перетинає залізничні колії на 251 км дільниці Основа – Красний Лиман та розташований на 11 км автомобільної дороги М-18 Харків- Сімферополь-Алушта-Ялта у Харкові.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Служби автомобільних доріг у Харківській області та з ухвали суду про відкриття провадження у справі (рішення суду про задоволення позову на даний момент ще не оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень).

САД повідомляє, що протягом 13 років шляхопровід поблизу селища Жихор не має власника, крім того споруда на окружній дорозі в будь-який момент може спричинити проблеми як для автомобільного, так і залізничного сполучення області.

“2 листопада 2020 року ми отримали рішення Харківського господарського суду щодо передачі шляхопроводу на баланс Укравтодору. Служба, у свою чергу, є структурним підрозділом і підпорядковується Укравтодору”, – йдеться у повідомленні.

Після набрання чинності рішення суду стосовно визначення балансоутримувача споруди буде проведено огляд путепроводу та оцінка його експлуатаційного стану, та невідкладно виконані першочергові заходи з усунення всіх виявлених дефектів та проведення аварійних робіт. Також передбачається розробка проєкту з ремонту мосту та подальші ремонтні роботи.

Дорожники наголошують, що Жихорський шляхопровід перебуває у незадовільному стані: іржаві конструкції, тріщини на металевих прогонових спорудах, на опорах руйнується бетон. Це може спричинити проблеми як для автомобільного, так і залізничного сполучення області – під шляхопроводом проходять 12 залізничних колій, і у разі обвалення споруди, транспортна інфраструктура області могла опинитися в дуже скрутному становищі. При цьому ремонтувати Служба його не могла, оскільки не мала споруду на балансі.

“Шляхопровід взагалі не мав власника. Він “загубився” ще у 2007 році. Тоді розпорядженням Кабміну проїзну частину дороги передали в державну власність з комунальної власності міста Харкова. Але сам міст, яким ця проїзна частина проходить, не передавали”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Харків Times, 14 січня глава обладміністрації Олексій Кучер зустрівся з керівництвом “Облавтодору”, Служби Автомобільних Доріг області та представниками міської влади, та вимагав “негайно вирішити” питання ремонту шляхопроводу на окружній дорозі, розташованого поблизу селища Жихор.