Конституційний Суд готовий переїхати до Харкова

Фото: ukrinform.ua

Конституційний Суд готовий переїхати до Харкова, якщо цього вимагатиме державна політика. Жоден суддя не сказав, що піде у відставку з цього приводу.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення агентства Укрінформ.
Як заявив на брифінгу голова Конституційного Суду Олександр Тупицький, Конституційний Суд переїде з Києва в повному складі.

«Жоден суддя Конституційного суду України не сказав, що він піде у відставку … Більш того, я сказав, що якщо така ситуація, то парламент фактично створює віз, ми запряжемося і потягнемо його і за бажанням ми скоротимо терміни переїзду — можливо, до року. Можна використовувати два приміщення. Якщо це для політики держави потрібно, то ми готові хоч завтра », — сказав Тупицький, відповідаючи на питання, чи готовий КСУ переїхати до Харкова.
Він зазначив, що спілкувався з цього приводу з Володимиром Зеленським.
«Я йому доповів про ситуацію з переїздом. Я вважаю, що у Президента, можливо, була правильна задумка, він хотів … щоб кілька таких установ, в тому числі і Конституційний Суд, перевезти в інші регіони України, щоб, можливо, і той же тиск не такий був на Конституційний суд, можливо — посилити регіони », — сказав Тупицький.
Він додав, що раніше в Конституційному Суді за запитом від Кабміну порахували, скільки коштуватиме такий переїзд. За приблизними підрахунками, знадобиться близько 1,5 млрд грн та від трьох до п’яти років.
Він додав, що в питанні переїзду можуть виникнути проблеми з апаратом КС.
«Тут є фахівці, і дуже добрі, всіх туди не перевезеш, вони можуть не побажати. Де там набрати новий секретаріат? Це ж кваліфіковані фахівці, тому і потрібен був би мінімум трирічний період на переїзд суду », — сказав Тупицький.

При цьому самі судді, за словами Тупицького, готові переїхати до Харкова «хоч завтра». Він зазначив, що в КС не бачать в цьому тиску на суд.

Як повідомляв Харків Times, законопроект про перенесення Конституційного суду з Києва до Харкова був поданий до Верховної Ради в квітні 2020 року.

Ініціатор законопроекту – народний депутат від фракції «Слуга народу» Галина Третьякова. У пояснювальній записці зазначається, що переїзд суду зі столиці до Харкова збільшить його незалежність, адже він буде дистанційований від інших вищих органів державної влади.