Ділянку траси Харків — Дніпро — Запоріжжя передадуть в концесію

Фото: kh.ukravtodor.gov.ua

Маршрут Харків — Дніпро — Запоріжжя (М-29, M-04, M-18) став одним з пріоритетних об’єктів, які будуть оновлені за рахунок приватних інвестицій в рамках програми державно-приватного партнерства.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Служби автодоріг у Харківській області.

Як сказано в повідомленні, вчора, 29 жовтня відбулася презентація спільного проекту Мінінфраструктури, Укравтодору, Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації в Україні.

Експерти Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації за підтримки Global Infrastructure Facility запропонували модель державно-приватного партнерства, за якою приватний інвестор бере на себе зобов’язання оновлювати та розвивати існуючу дорогу. Якщо інвестор якісно виконуватиме всі зобов’язання по утриманню дороги, Дорожній фонд буде фінансово його підтримувати.
Подібним чином будуються взаємовідносини держави з підрядниками — експлуатуючими організаціями. Однак в цьому випадку крім збереження доріг в рамках проекту передбачається і їх ремонт. За даними Укравтодору, ремонту потребує 61% усіх доріг.

Всесвітній банк спільно з Укравтодором та Міністерством інфраструктури визначили об’єкти, які увійдуть до програми в першу чергу. Йдеться про шість ділянок доріг загальною протяжністю 1500 км.
▪ Ділянка дороги М-03 від Борисполя до Полтави.
▪ Частина дороги М-06 від Києва до Рівного.
▪ Маршрут від Дніпра до Кривого Рогу і Миколаєва (М-04, Н-11).
▪ Маршрут Ягодин — Ковель — Луцьк (М-07, М-19).
▪ Маршрут Харків — Дніпро — Запоріжжя (М-29, M-04, M-18)
▪ Частина дороги М-14 від Херсона до Миколаєва.

За інформацією Міністерства інфраструктури, на ділянці Харків — Дніпро — Запоріжжя (M-29, M-04, M-18) передбачається поточний та капітальний ремонт дороги. Орієнтовний обсяг початкових інвестицій — $ 370 млн.

Мета всього проекту, кажуть в Укравтодорі, не просто підтримувати дороги в доброму стані, але підвищити характеристики їх безпеки. Очікується поява нових об’їздів населених пунктів, дворівневих переходів, сучасних розв’язок, освітлення на всій протяжності доріг тощо. Тобто майже 1500 км державних доріг вже найближчим часом за якістю і продуманості вийдуть на світовий рівень.

Як повідомляв Харків Times, у вересні дорожники завершили оновлення покриття дороги Р-51 Мерефа — Лозова — Павлоград