Сесії харківської міськради відтепер відкриті для всіх

Фото: Харків Times

Сьогодні Другий апеляційний адміністративний суд у Харкові залишив без змін пункт рішення суду першої інстанції, яке скасовувало статтю 8 Регламенту Харківської міської ради. Ця стаття передбачала, що харків’яни, які бажають бути присутніми на сесії міськради, мають заздалегідь подавати відповідну заявку.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення громадської організації «Харківський антикорупційний центр» в Facebook.

Тим громадянам, які хочуть бути присутніми на сесіях Харківської міської ради відтепер не потрібно подавати заявку за 48 годин (якщо сесія чергова) і 18 годин (якщо позачергова).

Суд частково задовольнив апеляційну скаргу Харківської міськради. Так, закриті засідання міськради та її виконавчого комітету залишатімуться недоступними для сторонніх громадян. Крім того, громадянам не можна виступати на сесіях міськради без дозволу головуючого.

Однак принципове питання, через яке «Харківський антикорупційний центр» почав судитися з мерією, вирішене на користь ХАЦ.

«В цілому, я позитивно оцінюю рішення суду. Ми ставили перед собою головну мету — завоювати право громадян на вільний доступ до сесій Харківської міської ради і це нам вдалося», — сказав юрист ХАЦ Володимир Рисенко.

Як повідомляв Харків Times,  на міськраду подали до суду після того, як на сесію не пустили мітингувальників — працівників «Тепломереж», яким заборгували зарплату, та підприємців ТЦ «Барабашово», які виступають проти будівництва дороги через ринок.

5 лютого Харківський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов громадської організації «Харківський антикорупційний центр», яка оскаржувала положення Регламенту Харківської міськради. На це рішення мерія подала апеляцію, яку почали розглядати 8 вересня.