Вибори в Харківській області: 130 скарг і сім кримінальних проваджень

Фото: hk.npu.gov.ua

Станом на 15:00 25 жовтня 2020 р. поліція Харківської області зареєструвала 130 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Відкрито 7 кримінальних проваджень.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіції області.
За повідомленням Нацполіціі, 5 справ зареєстровані з кваліфікацією за ч. 1 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача), по одному — за ч. 1 ст. 158-1 (незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більш ніж один раз) і ч. 3 ст. 296 (хуліганство) КК.

Так, 25 жовтня до Дергачівського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що в місті Дергачі та смт. Козача Лопань через несправність замка сейфа, в якому зберігалися бюлетені для голосування, вчасно не розпочали роботу дві виборчі дільниці. А на виборчій дільниці в Малій Данилівці виборець у бюлетені не знайшов прізвище одного з кандидатів в депутати.

В Ізюмі на початку засідання двох комісій ДВК були відсутні бланки бюлетенів для голосування за кандидатів в депутати Ізюмської міськради.

За даними фактами слідчі порушили кримінальні провадження за ч. 1 ст. 157. Санкція статті передбачає до 3 років позбавлення волі.

У Слобідському районі Харкова на виборчій дільниці на вулиці Тарасівській невідомий чоловік заважав працювати волонтерам і чинив опір представнику влади. Інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 296 (хуліганство) КК. Максимальне покарання передбачає до 5 років тюремного ув’язнення.

У селі Яковлівка Лозівського району один з мешканців проголосував вдома, а потім прийшов до дільниці та проголосував повторно. Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 158-1 (незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більш ніж один раз) КК. Санкція статті передбачає покарання до 2 років позбавлення волі.

Досудове розслідування за вказаними кримінальними виробництвами триває.

Як повідомляв Харків Times, в «день тиші» до поліції надійшли 1041 заява та повідомлення про порушення виборчого законодавства.

Станом на 12:00 25 жовтня 2020 р. поліція Харківської області зареєструвала 55 повідомлень про порушення виборчого законодавства.