У харківських лікарнях через брак ліжок відмовлялися приймати пацієнтів з COVID

Фото: zn.ua

23 жовтня міські опорні лікарні у Харкові відмовляли у прийомі швидких з пацієнтами з коронавірусом через відсутність вільних місць. Ситуація регулюється в ручному режимі.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

“Наскільки мені відомо, то вчора декілька лікарень, дійсно, відмовляли швидким і не приймали COVID-хворих. Основна напруга, навантаженість зараз йде на інфекційну лікарню. Так, причина в перевантаженості… Якщо заповнені всі ліжка, зрозуміло, що не було можливості прийняти у міських лікарнях. Але потрібно відпрацьовувати досить ретельно, виписувати людей, не затримувати тривалий час”, — розповів голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер.

За його словами, після виписки частини пацієнтів в обласній інфекційній лікарні зайнято близько 260 місць з 290.

Заступниця міського голови Світлана Горбунова-Рубан розповіла, що ситуація з госпіталізацією хворих на коронавірус регулюється вручну.

“Практично ручне управління: повідомляємо, скільки вільних місць, туди везуть. Місця немає — везуть до іншої”, – пояснила чиновниця.

“Все залежить від того, є чи немає місця. Це продовжується тиждень. У нас на вчора 530 ліжок і 573 людини. Ми щодня когось виписуємо, щодня. Але ми виписуємо п’ять людей, а нам привозять десять. Виписуємо дев’ять, а привозять 15. Кількість привезених постійно зростає: додаємо, уже всі ліжка, матраци повитягали”, — додала Горбунова-Рубан.

За її даними, в домашніх умовах лікуються 10 тисяч харків’ян.

“Дуже багато людей зараз лікуються амбулаторно. І хто як лікується: якщо легка форма, безсимптомна — одне, а якщо стан людини стає важче і йому необхідне інтенсивне лікування, це, перш за все, люди похилого віку, люди із цукровим діабетом і супутніми захворюваннями, тоді їх везуть до лікарні”, — сказала заступниця мера.

За її словами, Харків очікує на відкриття двох залізничних лікарень.

Як повідомляв Харків Times, за даними МОЗ, в Харківській області станом на 9:00 24 жовтня виявили 32 112 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 520 з яких – за минулу добу.

З понеділка, 19 жовтня, вся Харківська область опинилася в «червоній» і «помаранчевій» зонах.

Додаткові кисневі концентратори будуть купувати для харківських лікарень, де приймають хворих з COVID-19.