Урядова комісія встановила причини катастрофи Ан-26Ш

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Урядова комісія зі з’ясування причин авіакатастрофи літака Ан-26Ш під Чугуєвом завершила свою роботу. Попередній звіт буде представлений на засіданні Кабміну 28 жовтня.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення видання РБК-Україна із посиланням на інтерв’ю голови комісії, віце-прем’єр-міністра, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського.

“Комісія виявила системні порушення в організації польотів. Мається на увазі від командування Повітряних сил до бригади, де сталася ця трагедія”, – заявив Уруський.

За його словами, встановлено як основні причини, так і непрямі. Серед них – і помилки пілотів, і технічні несправності літака.

Зокрема, до нештатної ситуації призвела відмова системи ГРТ-24 (система “граничного регулювання температури”). Однак, це не повинно було спричинити катастрофу. Комісія вважає, що “не останню роль зіграв людський фактор”.

“На превеликий жаль, комісія підтверджує, що під час польотів, не тільки цього – останнього, а й інших, було дуже багато порушень, в тому числі з боку екіпажу й керівників польоту”, – підкреслив віце-прем’єр.

Як повідомляв Харків Times, 19 жовтня, обласні військкомати провели виплату одноразової грошової допомоги сім’ям курсантів Харківського національного університету Повітряних сил, трагічно загиблих в авіакатастрофі літака Ан-26Ш під Чугуєвом 25 вересня 2020 року. У ВСУ заявили, що виплата сім’ям загиблого екіпажу “буде проведена після остаточного офіційного встановлення обставин і причин авіакатастрофи”.

21 жовтня начальник штабу – перший заступник начальника Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба полковник Андрій Бережний вручив сім’ям сімох загиблих членів екіпажу літака Ан-26Ш медалі “За зразкову службу Україні”.