Місцеве самоврядування не можна втягувати у політичні ігри – Чернов

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, який є також президентом Української асоціації районних та обласних рад, вважає подання про конституційність окремих положень Закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад” та Постанови Верховної Ради “Про створення та ліквідації районів” несвоєчасними та політично мотивованими.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської облради із посиланням на виступ Чернова в ефірі програми “Де це?” на Громадському радіо.

Чернов підкреслив, що обидва подання до Конституційного суду з’явилися напередодні місцевих виборів – 19 та 20 жовтня. На його думку, це свідчить про те, що автори цих документів й ті, хто підписався під ними, переслідують суб’єктивні політичні цілі та нехтують наслідками, які матимуть місце, якщо Конституційний Суд України задовольнить викладені вимоги.

“Не виникало б стільки питань, якщо б обидва конституційні подання були подані до Конституційного суду України своєчасно. Закон, про який йдеться в одному поданні, був прийнятий у 2015 році, а постанові, що стала предметом іншого подання, – три місяці. Але впродовж цього часу ніхто не звертався до Конституційного суду. Сталося це лише за кілька днів до виборів, тому такі дії виглядають політично мотивованими, а не спрямованими на захист прав громад та мешканців, які там проживають”, – вважає Чернов.

Він звертає увагу на можливі наслідки визнання Конституційним судом неконституційності Закону та постанови.

“Якщо, не дай Боже, рішення Конституційного суду відносно подання буде позитивним, незаконними будуть рішення щодо утворення усіх об’єднаних громад, а також районів нового адміністративно-територіального устрою. Потім можна йти далі – якщо громади були створені незаконно, то незаконно виділялися земельні ділянки, використовувалися бюджетні кошти, незаконно будувалися об’єкти інфраструктури”, – попереджає голова облради.

Також Чернов підкреслює, що багато хто з підписантів подання, був у Верховній Раді на момент прийняття цього закону, а інші підписанти працювали у структурі виконавчої влади.

“Де відповідальність, послідовність та певна мораль в цих людей? Правові наслідки можуть бути непередбачуваними”, – попередив Сергій Чернов.

Як повідомляв Харків Times, колишній голова Харківської обладміністрації та лідер “Блоку Світличної “Разом” на місцевих виборах нардеп Юлія Світлична підписала подання про конституційність окремих положень закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, яке направили до Конституційного суду нардепи від фракції “Опозиційна платформа – За життя” Василь Німченко, Тетяна Плачкова і Наталія Приходько. Серед підписантів подання – нардепи переважно від фракції ОПЗЖ Віктор Медведчук, Юрій Бойко, Вадим Рабинович, Нестор Шуфрич, Ілля Ківа, Василь Німченко, Наталія Королевська, Сергій Льовочкін, Юлія Льовочкіна, Ренат Кузьмін, Тарас Козак, Микола Скорик, Тетяна Плачкова, Григорій Суркіс та інші. Також під поданням поставив підпис нардеп, кандидат на посаду мера Харкова від того ж ОПЗЖ Олександр Фельдман.