Світлична підтримала ОПЗЖ в спробі узаконити незаконні референдуми в регіонах

Фото: Блок Светличной "Разом" / Facebook

Колишній голова Харківської обладміністрації та лідер “Блоку Світличної “Разом” на місцевих виборах нардеп Юлія Світлична підписала подання щодо конституційності окремих положень закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад“, яке скерували до Конституційного суду народні депутати від фракції “Опозиційна платформа – За життя” Василь Німченко, Тетяна Плачкова і Наталія Приходько.

Про це Харків Times дізнався з тексту подання, оприлюдненого на сайті суду.

Як інформує пресслужба суду, до Конституційного Суду України 19 жовтня надійшло конституційне подання 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України положень пункту 6 частини першої статті 4, частини третьої статті 11 Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад

Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що оспорюваний закон не відповідає низці статей Основного закону України, а “його правозастосування призводить до порушення гарантованих Конституцією засад організації місцевого самоврядування в Україні та звуження права територіальних громад на добровільне об’єднання”.

Серед подписантів подання – нардепи переважно від фракції “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медвечук, Юрій Бойко, Вадим Рабінович, Нестор Шуфрич, Ілля Кива, Василь Німченко, Наталія Королевська, Сергій Льовочкін, Юлія Льовочкіна, Ренат Кузьмін, Тарас Козак, Микола Скорик, Тетяна Плачкова, Григорій Суркіс тощо. Також під поданням поставив підпис нардеп, кандидат на посаду мера Харкова від ОПЗЖ Олександр Фельдман.

Як повідомило Харків Times джерело в правоохоронних органах, 21 жовтня у Харкові Віктор Медвечук та Вадим Рабінович зустрічалися з керівником обласної організації ОПЗЖ Ігорем Райніним, після чого правоохоронні органи зафіксували та попередили спробу проведення незаконного референдуму у Лозівському районі області.

Як повідомляв Харків Times, співробітники Служби безпеки України припинили спробу проведення незаконного місцевого референдуму, який хотіли провести в одному з селищ Лозівського району напередодні призначених на 25 жовтня місцевих виборів.

Довідка. 5 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей), № 2189. Схвалення законопроєкту обумовлено тим, що після майже п’яти років реалізації положень закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад” тільки 87,6% території України було покрито перспективними планами формування територій громад областей, які в більшості випадків не сповна враховують Методику формування спроможних територіальних громад.