Для харківських лікарень закуплять 52 додаткових кисневих концентратора – мерія

Фото: www.city.kharkov.ua

Додаткові концентратори будуть купувати для харківських лікарень, де приймають хворих на COVID-19. Про це йшлося сьогодні, 22 жовтня, на зустрічі першого заступника Харківського міського голови Ігоря Терехова з головними лікарями комунальних медичних установ.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Як розповів директор Департаменту охорони здоров’я Юрій Сороколат, в місті розгорнуто 530 ліжок для хворих COVID-19 і планується створити ще 140 місць. За його словами, 4,8 млн грн планується направити на закупівлю кисневих бочок і 2,3 млн грн – на концентратори.

“Зараз у 13-й, 17-й і 25-й лікарнях йдуть роботи з розгортання ліжок, але найважливіше – це наявність кисневих бочок і концентраторів. Концентратори надійдуть в Україну з 1 по 7 листопада. Для міста це буде 52 одиниці”, – повідомив Сороколат.

Заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан підкреслила, що кошти є, але необхідного медичного обладнання в місті не вистачає.

Як повідомили харківські медики, концентратори потрібні на кожне ліжко, і вони швидко виходять з ладу, оскільки працюють цілодобово. Крім того, електропроводка лікарень не витримає напруги, якщо включити максимальну кількість концентраторів. Терехов доручив розрахувати, якої потужності потребує кожна лікарня, щоб передати дані АТ “Харківобленерго”.

У той же час Горбунова-Рубан зазначила, що є позитивне рішення по двом залізничним лікарням, що дозволить створити ще 600 додаткових місць. Крім того, з’явилася можливість забезпечити потрібну кількість медперсоналу – тепер лікарів і медсестер, які згодні працювати з хворими на коронавірус, можуть відрядити в лікарні першої ланки з інших медзакладів.

Після наради Ігор Терехов підкреслив, що додаткові кошти для закупівлі всього необхідного виділять з міського бюджету і державної субвенції.

“Закупівля кисневих концентраторів – це дуже важливе питання. Домовилися про те, що будемо купувати додаткові концентратори для Харкова. Крім того, мова йшла про те, щоб встановлювати стаціонарні станції з подачі кисню. Така робота вже розпочата. Кошти для купівлі медикаментів ми виділили. Зараз в перую чергу потрібно зайнятися технічним забезпеченням”, – підкреслив перший віце-мер. Також він зазначив, що почув запит медиків про формування запасу захисного одягу.

На зустрічі також було вирішено передбачити кошти на придбання нового рентген-апарату для міської клінічної лікарні №8. Крім того, в Харкові планують ввести страхування медиків, вчителів, водіїв громадського транспорту і працівників станцій метро на випадок захворювання COVID-19. Світлана Горбунова-Рубан додала, що в цей список планують внести і соцпрацівників.

“За цей час ми придбали серйозну кількість концентраторів, дихальних апаратів, завдяки яким весь цей час виходили з положення і надавали необхідну допомогу. Ми вперше проходимо цей шлях, складний фізично, морально, фінансово, і наше завдання – зробити це гідно. Ми просимо про це наших керівників, медичних працівників, всіх харків’ян. Тільки наші взаємні дії і взаємна повага зможуть хоча б якось згладити ситуацію і зняти напругу”, – зазначила заступник міського голови.