Харківське видавництво надрукує новий тираж забороненої за позовом Медведчука книги

Фото: Вахтанг Кипиани/Facebook

Поки не вступило в силу рішення суду у справі Віктора Медведчука, який вимагав заборонити поширення книги Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”, харківське видавництво Vivat планує видати новий тираж цього твору.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Вахтанга Кіпіані в Facebook.

За інформацією автора, рішення на користь Медведчука про заборону книги “Справа Василя Стуса” Дарницький районний суд м.Києва прийняв сьогодні, 19 жовтня. В знак протесту проти такого рішення українці майже миттєво викупили всі книги, і харківське видання буде публікувати додатковий тираж.

“Книгу “Справа Василя Стуса” Вахтанга Кіпіані розкупили за лічені хвилини і у видавництві, і в решти дистриб’юторів. Ми прийняли рішення додрукувати новий наклад, поки рішення суду не вступило в силу і ми маємо на це право”, – повідомляється на сторінці видання у Facebook.

Яким буде додатковий тираж, у видавництві поки визначаються. Новий наклад орієнтовно буде готовий 2 листопада.

Довідка: Василь Стус – український поет-дисидент, книги якого радянська влада забороняла, а самого Стуса судили за проукраїнську позицію.

У 1980 році на процесі над Стусом його захисником був Віктор Медведчук, хоча поет відмовлявся від такого адвоката. 2 жовтня того ж року Стусу зачитали вирок за “антирадянську діяльність і пропаганду”, не давши виступити з останнім словом і під час відсутності підсудного.

Уже в листопаді 1980 року Стус потрапив до табору особливого режиму, де помер 4 вересня 1985 року.

Книга Кіпіані “Справа Василя Стуса” вийшла в травні 2019 року. У вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її поширення “у будь-який спосіб на будь-якій території». Позивач вважає, що в дев’яти епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, що не відповідають дійсності і принижують честь і гідність політика. У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката Василя Стуса на процесі 1980 року.

19 жовтня Дарницький районний частково задовольнив позов Медведчука: визнав, що деякі фрази в книзі порушують честь і гідність. “Три фрагмента визнані недостовірними, ще в трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди”, – повідомив адвокат Кіпіані В’ячеслав Якубенко.

Автор має намір оскаржити рішення суду першої інстанції протягом тридцяти днів.