За маску на підборідді штрафуватимуть

Кабінет міністрів направив до Верховної Ради два нових законопроекти, що передбачають відповідальність за неправильне носіння маски у громадських місцях і транспорті, а також відповідальність підприємств, які допустили перебування на своїй території осіб у неправильно одягненій масці.

Про це Харків Times стало відомо з публікації видання OBOZREVATEL.

“Перебування у громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян “, – йдеться у першому законопроекті.

Після його прийняття, як пояснив виданню юрист Олександр Плахотник, виписати протокол і накласти штраф має право співробітник поліції.

При цьому штрафи будуть порівняно невеликими – 170 гривень за перший раз і 225 гривень – за повторне порушення.

Що стосується другого законопроекту, то згідно з ним, карати будуть і тих, хто впустить до громадського транспорту, торгових центрі та будь-яких інших закладів відвідувачів, у яких маски тримаються на підборідді. Їм доведеться заплатити від 3400 до 5100 гривень.

“За пропуск, допуск особи в громадські будівлі, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно, або невжиття заходів щодо перебування людини в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту суб’єкт господарської діяльності сплачує штраф у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян “, – сказано у цьому законопроекті.

Штрафувати можуть навіть “за невжиття заходів”, тобто, якщо людина зайде до приміщення у масці, а потім зніме її, й при цьому ніхто не зробить їй зауваження, не попросить надіти маску або залишити приміщення, то й за таку бездіяльність підприємство може бути оштрафовано .

Як повідомляв Харків Times, Харків, Люботин і три райони області з понеділка, 19 жовтня, увійдуть до “червоної зони” карантину.