У військовій частині Нацгвардії в Харкові побудують храм (відео)

Фото: НГУ.

На території 3-ї бригади оперативного призначення імені полковника Петра Болбочана Національної гвардії України (військова частина 3017, Харків) 15 жовтня освятили місце, де невдовзі розпочнеться будівництво храму Святого Великомученика Юрія-Переможця.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Східного територіального управління Національної гвардії.

Урочистий Чин благословення та освячення Хреста на місці майбутнього храму провів Голова синодального управління військового духовенства православної церкви України високопреосвященний митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

На заході були присутні заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, командувач Національної гвардії генерал-полковник Микола Балан, представники керівництва Національної поліції та Православної Церкви України.

За словами командувача НГУ Миколи Балана, вже невдовзі до храму Великомученика Юрія-Переможця зможуть приходити не лише військовослужбовці НГУ, правоохоронці, представники інших родів військ, а й просто цивільні жителі Харківщини.

“Наша мета – це створення не лише належних умов для проходження служби гвардійців, а й умов для задоволення їхніх духовних потреб. Саме тому у кожній військовій частині чи установі НГУ є капелани. На сьогодні функціонує ряд релігійних споруд. Більшість з них – це каплички, або ж приміщення, які були пристосовані для забезпечення духовних потреб. Спочатку на території бригади ми також планували побудувати капличку, але з огляду на велику кількість підрозділів Нацгвардії, які знаходяться саме на Харківщині, було прийнято рішення спорудити храм”, – сказав командувач.

Серед військових є багато вірян, зокрема православних та греко-католиків, представників інших конфесій. У частині є два капелани. А от власного храму чи каплички, як у багатьох підрозділах, в частині досі не було. Ідея побудувати гвардійський храм виникла ще у 2016 році. Архітектори вже розробили проект храму, допомагатиме у будівництві й ініціативна група меценатів та волонтерів.

Фото: НГУ.

У структурі Національної гвардії України капеланська служба розвивається починаючи з 2017 року. Наразі в НГУ службу несуть 48 військових капеланів, функціонує 39 релігійних споруд, з них більшість – це приміщення, які були пристосовані для забезпечення духовних потреб. У найближчій перспективі буде збудовано тринадцять храмів на території військових частин.

Як повідомляв Харків Times, Президент Володимир Зеленський 14 жовтня присвоїв харківській 3 бригаді оперативного призначення Національної гвардії України ім’я полковника армії УНР Петра Болбочана.