Прокуратура вимагає скасувати результати аукціону з продажу дозволу на видобуток сланцевого газу

Фото: ХарківTimes

Прокуратура вимагає визнати недійсними результати аукціону з продажу дозволу на користування надрами з балансовим запасом 500 млн кубічних метрів сланцевого газу.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Дергачівська місцева прокуратура направила до господарського суду Харківської області позов про визнання недійсним результату проведення аукціону та скасування його протоколу, визнання недійсними спеціального дозволу на користування надрами, договору купівлі-продажу спецдозволу, угоди про умови користування надрами.

“Встановлено, що Державною службою геології та надр України у 2016 році проведено аукціон з продажу спеціального дозволу на користування надрами. З підприємством-переможцем укладено договір купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення (вуглеводні) та угоду про умови користування надрами. Таким чином, зазначене підприємство набуло права користування надрами, а саме сланцевим газом”, – йдеться у повідомленні.

При цьому встановлено, що підприємства-учасники вступили у змову з метою спотворення результатів аукціону, рішенням Антимонопольного комітету України їхні дії визнано антиконкурентними та такими, що порушують вимоги Закону України “Про захист економічної конкуренції”. Це стало підставою для направлення Дергачівською місцевою прокуратурою відповідного позову до суду.

У разі задоволення позову у відання держави буде повернуто ділянку загальною площею понад 10 тис. га, балансові запаси надр якої складають близько 500 млн кубічних метрів газу, що дасть можливість провести чесний та прозорий аукціон з продажу спеціального дозволу, зазначається у повідомленні.