Харківська бригада Нацгвардії тепер носить ім’я Петра Болбочана

Президент Володимир Зеленський вчора, 14 жовтня, у День захисника України, присвоїв харківській 3 бригаді оперативного призначення Національної гвардії України ім’я полковника армії УНР Петра Болбочана.

Про це Харків Times стало відомо з тексту Указу президента.

“Присвоїти 3 бригаді оперативного призначення Національної гвардії України почесне найменування “імені полковника Петра Болбочана” та надалі іменувати її – 3 бригада оперативного призначення імені полковника Петра Болбочана Національної гвардії України”, – йдеться в Указі.

Полковник Петро Болбочан народився 5 жовтня 1883 року на Волині в сім’ї священика, у 1909 році закінчив Чугуївське піхотне юнкерське училище. Під час Першої світової війни був офіцером 38-го Тобольського полку, нагороджений орденами за виявлену хоробрість. Після жовтневого перевороту 1917 року брав активну участь у формуванні українських військових частин. У січні 1918 року брав участь в придушенні січневого повстання більшовиків у Києві. Після укладення Брест-Литовського миру Окремий Запорізький загін під командуванням Болбочана брав участь у наступі на Київ і 2 березня 1918 року 2-й Запорізький курінь на чолі з Болбочаном, випередивши німецькі війська, першим вступив до столиці України. У квітні 1918 року Болбочан, який очолив Кримську групу Армії УНР, також випередив німецькі війська та зайняв спочатку Джанкой, а потім і Сімферополь, проте був змушений відступити за наказом військового міністра УНР внаслідок ультиматуму німецького окупаційного командування. У грудні 2018 полковник Болбочан очолив Лівобережну групу Армії УНР, що протистояла наступу більшовиків на сході України. Керівництво УНР і Симон Петлюра звинувачували Болбочана у здачі більшовикам Харкова, хоча, за оцінками істориків, тим самим полковник Болбочан врятував від розгрому найбільш боєздатні частини Армії УНР. Болбочан послідовно й наполегливо критикував керівництво УНР за зближення з більшовиками, внаслідок чого був усунутий від командування, а у червні 1919 року за вироком військово-польового суду розстріляний у Хмельницькій області.

Як повідомляв Харків Times, бійці харківської 3 бригади особливого призначення Нацгвардії зайняли перше місце у змаганні команд від військових частин Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України зі спортивної та практичної стрільби.