У Харкові відкрили меморіальну дошку Народному Герою України Яні Червоній (фото)

Фото: armyinform.com.ua

У Харкові на фасаді загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 131 по вул. Чичибабіна, 11 13 жовтня відкрито меморіальну дошку на знак пам’яті загиблого на Донбасі Народного Героя України старшого солдата ЗСУ Яни Червоної, яка навчался там у 1986-1996 роках.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення АрміяInform.

Ініціатива з ушанування пам’яті берегині України пішла від її мами – Тамари Симоненко. У цій шляхетній справі її підтримала місцева влада й активісти ГО “Ветерани АТО і патріоти України Шевченківського району міста Харків”.

На відкриття дошки прийшли рідні полеглої патріотки, ветерани АТО/ООС, представники місцевих органів самоврядування, офіцери Шевченківського райвійськкомату, школярі й усі небайдужі.

За словами голови ГО “Ветерани АТО і патріоти України Шевченківського району міста Харків” Рамаза Гаврилова, це не перша мармурова плита, що його побратими встановили в обласному центрі.

“У наших планах увіковічення пам’яті всіх земляків. Поступово ми це зробимо, бо молоді покоління повинні зростати на подвигах захисників і берегинь України. Сотні осіб хотіли б перебувати на сьогоднішньому заході, але карантинні обмеження не дозволили всім прийти. Однак подумки вони стояли біля школи, де вчилася патріотка. Такі, як Яна Червона, є найкращими дітьми України”, – зауважив колишній боєць окремої механізованої бригади імені Івана Сірка старший солдат запасу Рамаз Гаврилов.

Довідка. З початком тимчасової окупації Криму та Українського Донбасу Яна Червона як волонтер стала опікуватися нашими воїнами. У 2016 році добровільно пішла на військову службу до окремої механізованої бригади імені Івана Мазепи. Пізніше перевелася до окремого батальйону спеціального призначення “Донбас-Україна”. На жаль, у квітні 2019-го в результаті артилерійського обстрілу бойових позицій неподалік Новозванівки в Луганській області Яни не стало. Вдома в неї залишилися двоє дітей.

Як повідомляв Харків Times, у вівторок, 2 квітня, в зоні ООС загинули відомий харківський волонтер, Яна Червона, яка останнім часом служила за контрактом в Збройних силах, і військовослужбовець Сергій Мілютін. Яна і Сергій загинули тому, що до бліндажа, де вони перебували влучила ворожа, російська міна. У Яни залишилися двоє дітей – 8 та 10 років.

4 квітня харків’яни на колінах простилися з загиблою на Донбасі кулеметницею Яною Червоною.

6 квітня Президент України Петро Порошенко підписав наказ про нагородження Яни Червоної орденом «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня (посмертно).