У Харкові виділили додаткові кошти на боротьбу з COVID-19 – Горбунова-Рубан

Фото: www.city.kharkov.ua

7,6 млн грн спрямували цієї осені на забезпечення міських лікарень усім необхідним для лікування пацієнтів, хворих на COVID-19, розповіла журналістам заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

За словами Горбунової-Рубан, з цих додаткових коштів 4,6 млн грн спрямовано на кисневе забезпечення, ще 3 млн грн – на лікарські препарати, засоби дезінфекції та індивідуального захисту. Крім того, ще 6 млн грн планується спрямувати на придбання для лікарень обладнання, киснепроводу, ліжок тощо.

Всього в харківських лікарнях розгорнуто 610 ліжок для хворих COVID-19: 140 – у лікарні №13, 120 – у лікарні №17, 110 – у пологовому будинку №2, 190 – у лікарні №25, 50 – у лікарні №18. За словами віце-мера, є плани збільшити кількість місць і відкрити ще 60 ліжок у лікарні №17. Таким чином, в міських лікарнях буде працювати 670 ліжок для хворих COVID-19. Також у комунальних установах оснащено 150 точок забору кисню, укомплектовані бригади медиків, які лікують короновірусних хворих.

“Ситуація в лікарнях України та світу одна і та ж – ліжок недостатньо, оскільки інтенсивно зростає кількість хворих на COVID-19. Організувати роботу одного ліжка – значить зробити його функціональнім, підвести кисень і забезпечити роботу медпрацівника. Сьогодні ми зробили все, щоб збільшити кількість таких ліжок. Провели швидкий аудит фінансових можливостей, враховуючи, що це кінець року і десь є невикористані або заощаджені кошти, і вже запустили в роботу додаткові ресурси. Зокрема, 1,8 млн грн вже використовуються для придбання для міської лікарні №13 киснепроводу та кисню”, – повідомила Горбунова-Рубан.

Заступник міського голови звернулася до харків’ян з проханням носити засоби індивідуального захисту, оскільки від цього залежить здоров’я інших людей і те, як місто пройде період пандемії.

“Все залежить від того, як ми ставимося до цієї ситуації. Якщо будемо ставитися з розумінням того, що захворювання є і що потрібно себе убезпечити і пройти цей шлях з мінімальними втратами, – пройдемо складний епідперіод. Потрібно просто змінити ставлення до ситуації і зрозуміти, що якщо, наприклад, ти живеш у 9-поверховому будинку і захворів, не варто ходити по під’їзду без маски, потрібно ізолюватися, берегти себе і людей. Інакше ніяк. Маска потрібна”, – підсумувала Горбунова-Рубан.

Як повідомляв Харків Times, за даними МОЗ, в Харківській області станом на 9:00 7 жовтня виявили 22 136 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 685 з яких – за минулу добу.

Найбільша кількість хворих зареєстрована в Харкові – 17 112 випадків, 518 з них – за минулу добу.

У зв’язку з різким зростанням захворюваності на коронавірус в Харкові готують ще одну лікарню для прийому пацієнтів з COVID-19 і збільшують число місць в ОКБ.