Главу “Укроборонпрому” звільнили в тому числі через борги із зарплати на Харківському авіазаводі – Кучер

Фото: Харків Times

Однією з причин звільнення Айвараса Абромавичуса з посади генерального директора державного концерну “Укроборонпром” стало невиконання зобов’язань з погашення заборгованості по заробітній платі співробітникам Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення голови Харківської обладміністрації Олексія Кучера в Telegram.

“Президент України Володимир Зеленський призначив нового очільника «Укроборонпрому». Однією з причин звільнення попереднього керівника концерну було невиконання зобов’язань з виплати заробітної плати працівникам державних підприємств. Зокрема, працівникам Харківського авіаційного заводу, яким обіцяли погасити понад двісті мільйонів гривень заборгованості по зарплаті.”, – йдеться в повідомленні.

Укази про звільнення голови “Укроборонпрому” та призначення нового очільника були опубліковані на сайті президента в один день – 6 жовтня.

Відповідно до указу №422/2020 Айварас Абромавичус був звільнений з посади генерального директора державного концерну “Укроборонпром”. Указом №423 /2020 тимчасово виконуючим обов’язки генерального директора “Укроборонпрому” призначено Ігоря Фоменко.

Довідка: Станом на серпень поточного року боргові зобов’язання підприємства, в тому числі і перед державою, становлять 2 млрд грн. Борги із зарплати – 235 млн грн. Протягом 2012-2019 років підприємство взагалі не мало державних замовлень. Останній літак підприємство випустило в 2014 році.

Як повідомляв Харків Times, наприкінці березня цього року в “Укроборонпрому” заявили, що розроблено план санації Харківського авіазаводу. Документ, в тому числі, передбачав прийняття Верховною Радою закону про списання заборгованості авіаційних підприємств, в тому числі – податкових боргів ХДАВП.

У серпні прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час робочої поїздки в Харківську область заявив, що уряд не розглядає варіант передачі в концесію Харківського авіазаводу.