У бекетівському особняку в Харкові зруйнували старовинний розпис стелі (фото)

Фото: khar.gp.gov.ua

Після неякісного ремонту вологою пошкоджено живописний плафон парадної зали у колишньому особняку купця Соколова по вул. Благовіщенській, 17. У цьому будинку, побудованому в 1899 р за проектом архітектора Олексія Бекетова, з 1924 р. працює Харківський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер №1 – зараз це комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби прокуратури області.

Прокуратура не називає будинок, у якому сталося руйнування, однак його вдалося ідентифікувати за розповсюдженими правоохоронцями світлинами.

У повідомленні зазначається, що за процесуального керівництва Харківської місцевої прокуратури № 1 повідомлено про підозру директору ТОВ за фактом службового підроблення, привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, руйнування об’єкта культурної спадщини (ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 191, ч. 2 ст. 367, ч. 5 ст. 298 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що під час проведення капітального ремонту покрівлі в одному з комунальних закладів охорони здоров’я директор ТОВ-підрядника склав і видав завідомо неправдивий документ, в якому зазначив, що послуги з авторського нагляду виконано, привласнивши таким чином оплату за них. При цьому фактично авторський нагляд не виконувався.

Крім того, зазначений директор виконав умови договору не в повному обсязі, вчинивши службову недбалість. Це призвело до збитків державі на суму майже 350 тис. грн.

“У подальшому через неякісне виконання умов договору підрядником вологою пошкоджено живописний плафон парадної зали із зображенням художнього твору. Через здуття полотна частково зруйновано пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення. Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу”, – йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування здійснює Холодногірський ВП ГУНП в Харківській області. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років або без такого.

Згідно з даними системи Prozorro, переможцем торгів на закупівлю робіт з капітального ремонту покрівлі та заміні віконних блоків в Комунальному закладі охорони здоров’я Обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер №1 по вул. Благовіщенська, 17 було товариство з обмеженою відповідальністю “Рать”, керівником якого значиться Антон Констянтинов.