Катастрофа АН-26: військові розкритикували версію Кучера про зволікання при посадці борту

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Припущення голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера, який публічно заявив, що причиною катастрофи військового літака АН-26 могло стати зволікання співробітників аеродрому, що давали дозвіл на посадку, на думку військових, не відповідає дійсності.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення РБК-Україна.

“За різними джерелами, за моєю інформацією, з моменту, коли пілот запросив посадку, люди, які відповідають за цю посадку, відповіли тільки через хвилину”, – зазначив голова ОДА і зажадав від слідства особливо звернути увагу на цей момент.

І військові, і співробітники ДБР заявили, що певним чином збентежені такими заявами глави області. Представник слідства Вадим Приймачок підтвердив, що затримка дійсно була, але вона сталася через те, що на аеродром в цей момент сідав інший літак.

“Як нам пояснили допитані свідки, у військовій авіації, на відміну від цивільної, немає регламентованого вирішення такої ситуації: хто повинен сідати першим”, – додав він.

У Командуванні Повітряних сил були ще більш категоричні з приводу припущень Кучера. Спікер Командування Юрій Ігнат назвав заяви голови ОДА “абсурдними”.

“Це просто його оціночні судження, незрозуміло звідки він їх бере, адже він не є фахівцем у цьому питанні. Незрозуміло, чому він дає оцінку діям керівника польотів? Він взагалі був на аеродромі, він бачив як там все робиться, як приймаються рішення?”, – додав військовий.

За інформацією СБУ, слідство перевіряє чотири версії події:

  • катастрофа внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарату;
  • катастрофа внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків екіпажем;
  • неналежне виконання службових обов’язків особами, які були відповідальними за управління польотами;
  • неналежне технічне обслуговування літака і підготовки його до польоту.

Пізніше голова державної комісії з розслідування трагедії, пов’язаної з падінням АН-26 під Чугуєвом, віце-прем’єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський повідомив, катастрофі сприяв “людський фактор”. За його словами, на технічні несправності, які мали місце, наклався людський фактор

Як повідомляв Харків Times, ввечері 25 вересня під Чугуєвом, на відстані близько 1 км від міста у напрямку Харкова біля автотраси впав і загорівся літак.

На борту знаходилося 27 військових, 25 з них загинули під час катастрофи. Один курсант, що отримав 90% опіків тіла, помер наступного дня у лікарні.

Единий, хто вижив після падіння військового літака АН-26, курсант ХНУПС Володимир Золочевський, після падіння намагався врятувати свого товариша.

Через тиждень після катастрофи АН-26 слідчі допитали понад 60 свідків, вилучили документи, призначили ряд експертиз.