Харківська обладміністрація очолила антирейтинг боржників з компенсації проїзду пільговиків залізницею

Фото: Харків Times

Харківська обласна адміністрація очолила антирейтинг боржників Укрзалізниці з компенсації проїзду пасажирів пільгових категорій приміським транспортом. Її борг перед Укрзалізницею складає 23,3 млн гривень.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Укрзалізниці.

Також Харківська область увійшла до трійки антилідерів з відсотку відшкодування витрат Укрзалізниці за перевезення пільговиків. Очолює його м. Київ (компенсовано 0% від суми наданих послуг – 19,2 млн грн), на другій позиції – Чернівецька область (1,7% від суми наданих послуг – 758 тис. грн), на третій Харківська (9,8% від суми наданих послуг – 25,8 млн грн).

В цілому по Україні упродовж 8 місяців цього року АТ “Укрзалізниця” отримала лише 21% від суми, що підлягає компенсації за перевезення пасажирів пільгових категорій приміським залізничним транспортом. Загалом за січень-серпень регіональні філії Укрзалізниці надали послуг з перевезення пасажирів пільгових категорій на суму понад 190 млн грн, а компенсовано лише 40 млн грн.

“На сьогодні згідно з законодавством України існує 17 категорій громадян, які мають право безкоштовного проїзду в приміському залізничному транспорті. Відповідно до бюджетного кодексу компенсувати витрати за такі перевезення повинні органи місцевої влади. За 8 місяців ми перевезли понад 11 млн таких пасажирів або 41% від загальної кількості, за які недоотримано компенсацій 150 млн грн. Це кошти, які Укрзалізниця могла б спрямувати на ремонт рухомого складу, підвищення рівня комфорту та навіть придбання нових поїздів”, – прокоментував директор Департаменту приміських пасажирських перевезень Укрзалізниці Олександр Болдов.

Як повідомляв Харків Times, Укрзалізниця призначила п’ять приміських поїздів з Харкова, які почнуть курсувати з жовтня. Також перевізник продовжив маршрути електричок з Харкова до Слов’янська, Мерчика, Змієва.