Прокуратура вимагає відновити пам’ятку архітектури на вулиці Гоголя

Знято 18 вересня 2020 р. Фото: Харків Times

Прокуратура вимагає у суді відновити первісний вигляд пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення, розташованої по вулиці Гоголя, 2. Харківська місцева прокуратура №2 подала відповідний позов до забудовника до Окружного адміністративного суду Харкова.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

За словами керівника місцевої прокуратури Едуарда Новікова, будівельні роботи у будівлі розпочато якимось ТОВ – власником мансардних приміщень.

“Розпочато будівельні роботи під виглядом капітального ремонту. Однак фактично здійснюється реконструкція у вигляді надбудови додаткових поверхів”, – розповів Новіков.

Це суперечить Закону України “Про охорону культурної спадщини”, який забороняє змінювати пам’ятки культурної спадщини та передбачає обов’язки власника при користуванні такою пам’яткою “забезпечувати збереження її автентичності, просторової композиції, елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо”.

Крім того, будівництво здійснюється без письмових дозволів уповноважених органів охорони культурної спадщини та Держархбудконтролю.

У прокуратурі відкрито провадження по даній справі.

Як повідомляв Харків Times, на початку серпня координатор ініціативної групи #SaveKharkiv, член консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при департаменті містобудування та архітектури ХОДА Олена Рофе-Бекетова звернулася до поліції із заявою про порушення законодавства при виконанні будівельних робіт на будинку по вул. Гоголя, 2, який є пам’яткою архітектури.