У Харкові до Меморіалу жертвам тоталітаризму поклали квіти

Фото: city.kharkov.ua

26 вересня відбулося традиційне покладання квітів до місць поховань страчених в роки великого терору в СРСР українців і поляків, розстріляних в 1940 році в Харкові.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської міської ради.

Траурний захід провели біля Меморіалу жертвам тоталітаризму в Лісопарку (шостий квартал). Генеральний консул Республіки Польщі в Харкові Пьотр Стаханчик наголосив на важливості цієї події для його країни.

«Для нас це важливий захід, присвячений пам’яті тисяч польських громадян, розстріляних у 1940 році в Харкові за наказом вищого органу влади СРСР. У списку жертв опинилися військові, юристи, інженери, викладачі, письменники, журналісти, священики. Шостий квартал став місцем їхнього вічного спочинку», – зазначив генконсул.

Заступник Харківського міського голови з питань сім’ї, молоді та спорту Костянтин Лобойченко запевнив, що для Харкова це така ж трагедія, як і для Польщі.

«Ми пам’ятаємо події, які привели до загибелі тисяч людей, і поляків, і українців, з вини тоталітарного режиму. Наше молоде покоління також знає про це. Сподіваємося, що наступного року ми зможемо провести цей день масштабно, як це було раніше», – сказав Костянтин Лобойченко.

Спочатку на сьогоднішній день було заплановано проведення XXI Легкоатлетичного кросу пам’яті жертв тоталітаризму, а також велопробіг. Але у зв’язку з трауром, оголошеним у Харкові і в Україні, спортивна частина заходу була скасована.

Довідка. Меморіал жертвам тоталітаризму відкрито 17 червня 2000 року за ініціативою Президентів України та Польщі в харківському Лісопарку. У 1940 році там були розстріляні 3809 польських офіцерів і 500 мирних громадян Польщі.