Суд оголосив у розшук обвинувачених у теракті біля Палацу Спорту

25 серпня рішенням Харківського Апеляційного суду оголошено у розшук засуджених до довічного ув’язнення за скоєння теракту біля Палацу Спорту Віктора Тетюцького, Володимира Дворнікова та Сергія Башликова, яких у грудні 2019 року звільнили по обміну та передали на тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей.

Про це  Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Всі обвинувачені у теракті на засідання суду, де планували розглянути скаргу на довічний вирок, не з’явилися. Адвокат одного з обвинувачених Дмитро Тихоненков повідомив, що його підзахисний Віктор Тетюцький не прибув через карантин.

“У зв’язку з тим, що зараз COVID, усі ці заходи, він не може перетнути кордон Луганської області з Україною”, — сказав Тихоненков.

Адвокат потерпілих Олег Головков стверджує, що обмежень у перетині кордону у обвинувачених немає. Він пояснює, що в рішенні суду першої інстанції було передбачено, що засуджені повинні повідомляти суд та органи досудового слідства про зміну свого перебування.

“Вони не зробили цього першого обов’язку, не повідомили ні суд, ні прокуратуру, в судове засідання не з’явилися. Про те, що це судове засідання відбудеться, вони були повідомлені, це підтверджується тим, що вони подали клопотання про перенесення розгляду сьогоднішнього провадження, тобто рішення суду (про оголошення у розшук) законне, обґрунтоване”, — сказав Головков.

Захист обвинувачених з рішенням не погоджується. Однак оскаржити його не зможе.

Також не буде розглядатися апеляція про довічне ув’язнення засуджених за скоєння теракту біля Палацу Спорту.

“Сам апеляційний розгляд зупинений до їх виявлення і доставлення до суду”, — зазначив Головков.

Суд оголосив резолютивну частину ухвали. Засідання відбувалося без преси через карантин.

Як повідомляв Харків Times вирок щодо теракту біля Палацу спорту зачитували за відсутності обвинувачених та представників ЗМІ, які не потрапили до залу судових засідань.

Прокурор Володимир Лимар заявив в суді 26 грудня, що обвинувачені в теракті біля Палацу спорту Володимир Дворніков, Віктор Тетюцькій та Сергій Башликов – в списках на обмін, їх обміну принципово вимагає Росія.

Адвокат постраждалих від теракту Олег Головков заявив, що передача обвинувачених у цій справі іншій державі “матиме очевидні ознаки злочину проти правосуддя”. З його точки зору, обвинувачені не підпадають під жодну придатну для обміну категорію.

21 жовтня Харківський апеляційний суд не задовольнив скаргу адвоката обвинувачених у теракті біля Палацу спорту та залишив їх під вартою.

22 лютого 2015 року поблизу Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух міни, закладеної поблизу маршруту руху. Внаслідок вибуху на місці загинуло двоє людей – активіст Євромайдану 52-річний Ігор Толмачов та 37-річний підполковник міліції Вадим Рибальченко. Було поранено 11 людей. Двоє поранених – 15-річний школяр Данило Дідик та 18-річний студент Микола Мельничук – пізніше померли у лікарні.

26 лютого 2015 року співробітники Служби безпеки України затримали трьох мешканців області за підозрою у скоєнні теракту 22 лютого. Всім трьом оголошено підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України. 22 квітня 2015 року обвинувальний акт було направлено до Фрунзенського райсуду Харкова.

22 лютого 2017 року прокурор Харківської області Юрій Данильченко заявив, що обвинувачені та їхні захисники використовують всі можливості, щоб затягнути судовий процес. Він також зазначив, що “судовий процес завершено на 90%”.