Медики ініціюють створення у Харкові Всеукраїнського центра радіології

Фото: kharkivoda.gov.ua

Керівництво Інституту медичної радіології і онкології ініціює створення у Харкові Всеукраїнського центра радіології.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі обладміністрації.

Це питання глава області обговорив з Ідею створення всеукраїнського або навіть міжнародного центру радіології вже кілька років намагається втілити директор інституту Микола Красносельський. За його словами, науково-освітній, радіохімічний і лікувально-діагностичний комплекси, які вже працюють у Харкові, могли б скласти єдиний кластер.

“По-перше, у нас знаходиться кілька кафедр медуніверситету, університету Каразіна, політеху, також допоможуть фізико-технічний інститут й інститут монокристалів. У міста є можливість виробництва й ліцензування радіофармпрепаратів для діагностики та лікування. Крім того, у нас в інституті працює провідна лабораторія радіаційної безпеки. Але для об’єднання всіх цих компонентів потрібна державна програма”, – розповів про ідею створення єдиного центру радіології Микола Красносельський.

Також директор інституту хотів би розширити можливості установи, для чого необхідні додаткові площі й сучасна медична техніка.

“У нас немає спеціалізованого відділення дитячої онкології та відділень дитячої гематології, клінічної онкології. Наступне дуже важливе питання – це оновлення техніки, наприклад, придбання сучасного лінійного прискорювача”, – розповів Микола Красносельський.

За словами директора інституту, часто значну допомогу в придбанні дорогої апаратури можна отримати в межах приватно-державного партнерства, проте для цього необхідно вдосконалювати законодавство.

Олексій Кучер повідомив, що знайомий з цією проблемою і вже співпрацює з низкою народних депутатів для її вирішення.

Також глава області підтримав ідею створення Всеукраїнського центру радіології й виступив з ініціативою найближчим часом організувати відповідну робочу групу, яка визначить учасників проєкту, а також організаційно-правову форму майбутнього об’єднання.

“Створення такого собі об’єднання, консорціуму, який займатиметься онкорадіологічним напрямком, – це стратегічне завдання розвитку нашої області. Сьогодні важливо визначити учасників та покроково прописати подальший шлях”, – сказав Кучер.

За даними Миколи Красносельського, сьогодні до 35% пацієнтів Інституту – це жителі інших регіонів України, решта – харків’яни та жителі області.