З опорної по COVID лікарні №25 почали звільнятися медики

Фото: pravda.com.ua

З міської лікарні №25, яка щойно стала опорною з прийому хворих із коронавірусною інфекцією COVID-19, масово звільняються медики. Вже 25 медичних сестер підписали заяви на звільнення.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Суспільного із посиланням на заступника мера міста Світлану Горбунову-Рубан.

За словами Горбунової-Рубан, для персоналу лікарні “початок роботи з COVID-хворими став великим стресом і навантаженням”. За три дні – 16-18 вересня – на 100 ліжок, виділених для хворих на коронавірус, лікарня прийняла 96 пацієнтів.

“У дворі 25 лікарні стояло 63 машини швидкої допомоги! І 15 людей прийшли самі за направленнями поліклінік. І, на жаль, це було таке чергування, коли не було підтримки обласної інфекційної лікарні. І вони були один на один з містом. З усього міста їм везли людей”, – розповіла заступник мера.

За її словами, головний лікар лікарні зараз “працює, обговорює, просить залишитися” бажаючих звільнитися. Горбунова-Рубан стверджує, що й місто має намір “розмовляти і просити”, а також набирати нових медиків.

“Медичних кадрів, які нам сьогодні потрібні, в тій кількості, їх на сьогодні немає”, – визнала Горбунова-Рубан.

У лікарнях не вистачає анестезіологів, терапевтів та середнього медперсоналу.

Заступник мера запевняє, що місто “підготувалося, як змогло”.

“Ми зібрали для персоналу засоби індивідуального захисту, недавня постанова Кабміну пояснила нам, що це може одноразовий халат і маска… Але ми хочемо, щоб у наших лікарів були комбінезони, окуляри, щитки, це все є. Ми підготувалися. Ми запаслися трошки ліками. Ми відпрацювали з персоналом. Персонал був згоден працювати до тих пір, поки не потрапив у сам процес”, – стверджує Горбунова-Рубан.

Як заявив на прес-конференції 18 вересня заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Тарас Пастух, в обладміністрації “розробили графік, що дозволяє по черзі приймати хворих в різних установах … щоб і пацієнтам було зручно, і лікарі могли виконувати свою роботу в нормальних умовах”. Схоже, саме у зв’язку із цим графіком, “додатково визначена” для прийому хворих з COVID-19 25-а міська лікарня одразу ж опинилася у таких умовах.

Як повідомляв Харків Times, у червні співробітники Харківського диспансеру радіаційного захисту (чорнобильська лікарня) відмовлялися лікувати пацієнтів з COVID-19 й почали подавати заяви на звільнення. За словами директора диспансеру Ірини Пироговой, лікувати хворих на коронавірус погодилися 16 медпрацівників.