Депутати облради мають намір врятувати комунальні друкарні

Фото: slovo-kiev.com.ua

Депутати Харківської обласної ради звернуться до органів центральної влади щодо захисту майна друкарень.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі облради.

Проєкт рішення обласної ради «Про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо реалізації Закону України «Про посилення захисту майна редакцій ЗМІ інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок» розглянули 17 вересня на засіданні постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації.

Голова постійної комісії з питань бюджету Людмила Немикіна у режимі онлайн повідомила, що з прийняттям Закону України «Про посилення захисту майна редакцій ЗМІ, видавництв, книгарень» вже понад 10 років обмежуються повноваження органів місцевого самоврядування в повному обсязі реалізовувати право комунальної власності – право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

«Згідно з переліком суб’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженим рішенням обласної ради від 15 вересня 2010 року по галузі «Преса та інформація», налічувалось 12 друкарень. Але наразі у спільній власності територіальних громад Харківщини залишилось 4 обласних комунальних підприємства: Богодухівська, Лозівська, Краснокутська та Чугуївська друкарні», – розповіла Людмила Немикіна.

Вона додала, що цілісні майнові комплекси друкарень включають величезні будівлі, побудовані ще за радянських часів. Приміщення призначались для розташування редакцій районних газет та масштабного виробництва друкованої продукції.

«На жаль, на даний час ці об’єкти, використовуються частково, значні площі простоюють, не задіяні у виконанні статутних завдань друкарень, переоснащених сучасним обладнанням», – розповіла Немикіна.

За її словами, ситуація ускладняється тим, що відповідно до вимог Закону «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок», комунальні підприємства, як балансоутримувачі цього майна вимушені нести додаткове фінансове навантаження на утримання зайвих площ, їх охорону, сплату комунальних послуг, земельного податку тощо, що значно погіршує показники їх фінансово-господарської діяльності, призводить до збитковості та відволікає кошти підприємства, які б доцільніше спрямовувати на розвиток друкарні.

«Для припинення порушення прав територіальних громад самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України, підвищення ефективності використання майна комунальної власності виникла необхідність винесення на розгляд сесії облради цього проєкту рішення. Будем звертатися до ВРУ, КМУ з проханням ініціювати терміновий розгляд питання щодо внесення змін до відповідного ЗУ в частині зняття заборони та обмежень стосовно друкарень, засновниками яких є органи місцевого самоврядування», – повідомила голова постійної комісії з питань бюджету.

Депутати одноголосно підтримали проєкт рішення обласної ради та рекомендували його на розгляд пленарного засідання ХХVI сесія, що відбудеться 1 жовтня 2020 року.