Інформацію про цінності харчових продуктів потрібно довести

Наприкінці серпня набрав чинності нормативно-правовий акт до Закону України “Про інформацію для споживачів про харчові продукти”, який регламентує порядок обов’язкового підтвердження повідомлень про поживну цінність і корисність для здоров’я харчових добавок та дитячого харчування.

Про це Харків Times повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області.

“Вимоги застосовуються до тверджень про поживну цінність та тверджень про користь для здоров’я, що використовується у маркуванні, представленні або рекламі, призначених для кінцевого споживача харчових продуктів, які виробляються в Україні, перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України”, – йдеться у повідомленні.

Це має “змусити виробників надавати повну інформацію про продукт”.

Згідно із нововведеннями, оператор ринку тепер повинен буде довести параметри, зазначені на етикетках. Доказом відповідності написаного дійсності можуть служити “результати лабораторних досліджень (випробувань), проведених в акредитованих лабораторіях, розрахунки кількості вмісту інгредієнтів/окремих речовин в харчовому продукті, призначеному для кінцевого споживача, відповідно до кількості інгредієнтів, що використовувалися при його виробництві”.

Продукти, вироблені до набрання чинності даним документом, можуть бути реалізовані на території України протягом ще трьох років, якщо цей строк не перевищує кінцеві терміни вживання продуктів, зазначені на упаковці.

Як повідомляв Харків Times, на початку липня правоохоронці затримали виконуючого обов’язки керівника Харківської регіональної лабораторії Держслужби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, обвинуваченого у вимаганні грошей з підлеглих.