Рибу, що заразила ботулізмом мешканок двох областей, в’ялив невідомо хто

Держпродспоживслужба проводить розслідування двох випадків захворювання на ботулізм, від якого постраждали дві родички з Харківської області та мешканка Луганської області. Поки знайти виробника отрути не вдалося.

Про це Харків Times повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в області.

У ході розслідування вдалося встановити, що постачальником в’яленого ляща з ботулотоксином місцевим операторам ринку є ФОП Шипко Ярослав В’ячеславович, зареєстрований у столиці. Згідно з документами, продукцію відвантажували у селі Луб’янка Бородянського району Київської області, на вулиці Промисловій.

“Але фактично в даному селі така адреса відсутня”, – констатували у Держпродспоживслужбі.

Відсутній таємничий підприємець Шипко і в Реєстрі операторів ринку, і в Держреєстрі потужностей, з ним неможливо зв’язатися за номером телефону, вказаним при реєстрації ФОП.

Як виявилося, у тому ж селі Луб’янка є ще один підприємець – Церковнюк, і саме його декларації надавав таємничий Шипко, транспортуючи рибу. Однак Церковнюк заявив, що ніколи не співпрацював з даними контрагентом, його декларації від декларацій Шипко відрізняються, та й взагалі у червні-липні він ляща в’яленого не виготовляв.

“Таким чином, це вказує на можливу підробку документів щодо походження рибної продукції”, – вирішили у Держпродспоживслужбі та звернулися до правоохоронних органів “для вжиття заходів, спрямованих на встановлення факту можливої підробки документів, які супроводжують в обігу харчові продукти та причетних осіб, встановлення дійсного походження рибної продукції, якою спричинено харчове отруєння людей, створена загроза життю та нанесено шкоду здоров’ю”.

Наявність ботулотоксину в рибі, яку придбала мешканка Луганської області, яка також отруїлася в’яленим лящем, підтвердила Лисичанська міжрайонна державна лабораторія Держпродспоживслужби.

Як повідомляв Харків Times, наприкінці червня до лікарні через ботулізм були госпіталізовані дві родички, 1990 та 1976 року народження. Одна з хворих проживає у Харкові, інша – в Краснограді. В’яленого ляща вони купили в одній з торгових мереж.