Пожежа у Дворічанському районі: у лісгоспі назвали причину займання

Фото: kh.dsns.gov.ua

Масштабна лісова пожежа, яка знищила близько 500 га лісу та село Гороб’ївка у Дворічанському районі, виникла через підпал на місцевому сміттєзвалищі.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Осередки підпалу виявили співробітники лісгоспу і разом з місцевими жителями почали гасити вогонь ще до прибуття рятувальників. Про це розповів керівник Куп’янського лісгоспу Юрій Попченко.

“Причина займання — це полігон побутових відходів, який знаходився там поблизу села. І це, можна сказати, був підпал. Тому, що у нас підпал був у двох місцях, і одразу два осередки пожежі виявили у цьому лісництві”, — сказав Попченко.

Він відзначив, що остаточну суму коштів, необхідних на відновлення лісів, ще не встановили. За словами Попченка, лише на прибирання та підготовку території для висадки нових дерев потрібно кілька мільйонів гривень. Власних кошті лісгоспу на ці роботи не вистачить.

Відновлення згорілих ділянок планують розпочати вже цього року. Сіянців з розсадника Куп’янського лісгоспу вистачить, щоб оновити п’яту частину вигорілих територій, сказав Попченко.

На згарищі досі існують три осередки, які можуть спалахнути повторно: тліють чагарники, куди неможливо дістатися технікою. Станом на 8 вересня тут ще працюють рятувальники и 10 одиниць техніки.

Як повідомляв Харків Times, вдень 2 вересня в двох районах Харківської області виникли пожежі, які через спеку та сильний вітер швидко поширювалися. Поблизу селища Клугино-Башкирівка загорівся очерет, трава і хвойна підстилка окремими осередками на загальній площі близько 10 га.

На території Дворічанського лісництва між населеними пунктами Гороб’ївка та Гряниківка виникла лісова пожежа на площі 400 га, з них 100 га верхової пожежі.

Внаслідок пожежі з двох сіл автобусом евакуйовано 52 місцевих мешканця.

У Дворічанському районі згоріло 22 домоволодіння, 33 людини залишилися без крову. Двоє мешканців сіл Гороб’ївка та Грянинівка, які постраждали внаслідок пожеж, зверталися до медиків за допомогою.

Поліція почала розслідування пожежі у Дворічанському районі області за ч. 2 ст. 194 КК (умисне знищення або пошкодження об’єктів власності).

Збитки від лісової пожежі в Дворічанському районі, за попередніми підрахунками, становлять 644,3 млн грн.

Остаточна ліквідація пожежі в Дворічанському районі відбулася лише п’яту добу, 6 вересня о 14:47. Загальна площа, пройдена вогнем, становить 500 га (з них 100 га верхового пожежі).