Поліцейський з Дворічної виніс бабусю з вогню

Співробітник сектору реагування патрульної поліції Дворічанського відділення поліції Харківської області Артур Чахалян 2 вересня виніс на руках з палаючого подвір’я 83-річну жительку села Гороб’ївка.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

2 вересня після повідомлення про пожежу, що виникла на території Дворічанського району Харківщини, одними з перших на місце події прибули начальник Дворічанського відділення поліції Роман Сімонян і співробітники сектору реагування патрульної поліції, які перебували у добовому наряді – старші сержанти поліції Артур Чахалян та Максим Кравцов.

“Ми побачили, що полум’я пожежі вже перекинулося на селище Гороб’ївку. Почали горіти господарські будівлі одного з будинків. Часу чекати на приїзд співробітників ДСНС не було, тому що того дня був сильний вітер і полум’я швидко поширювалось. Ми зупинили трактор, який перевозив бочку з водою, та почали самотужки зі шлангів гасити пожежу. Паралельно по тривозі підняли особовий склад трьох відділів поліції”, – розповів Симонян.

Правоохоронці гасили вогонь, який розповсюджувався на житлові будинки, здійснювали евакуацію місцевого населення, допомагали рятувати майно сельчан, рятували домашніх тварин.

“Поліцейські не мали ні захисного одягу, ні респіраторів. Ми змінювали один одного та по черзі гасили полум’я”, – зазначив Сімонян.

Під час ліквідації наслідків пожежі до поліцейського Артура Чахаляна звернулася мешканка села Гороб’ївка, яка повідомила про те, що на території селища мешкає самотня 83-річна бабуся. Коли поліцейські прибули за адресою, вони побачили, що сусідський будинок вже перебуває в епіцентрі полум’я, а подвір’я літньої жінки палає.

“Я швидко перевірив будинок, господарські будівлі і знайшов бабусю на присадибній ділянці. Бідолашна перебувала у шоковому стані та вже рухалася у бік полум’я. Вона не хотіла залишати домівку, бо дуже переймалась за домашню худобу – своїх улюблених кізочок”, – розповідає Чахалян.

Чоловік схопив стареньку на руки та поніс жінку подалі від вогню. Промайнуло десь п’ять хвилин. За цей час кросівки Артура майже розплавилися від вогню.

Поліцейські передали налякану жінку її родичам. Вогонь пройшов осторонь будинку бабусі і сьогодні вона вже повернулась додому.

Поліцейські Дворічанського та Шевченківського відділень продовжують допомагати мешканцям Дворічанського району, які постраждали від наслідків масштабних пожеж – забезпечують продуктами харчування, продовольчими товарами, привозять потерпілим сіно та зерно для свійських тварин, допомагають у відновленні документів, які були знищені під час пожежі.

Ще одна літня жінка втратила у вогні свій мобільник. Поліцейські Дворічанського відділення поліції подарували жінці новий телефон та сім-картку до нього.

Як повідомляв Харків Times, вдень 2 вересня в двох районах Харківської області виникли пожежі, які через спеку та сильний вітер швидко поширювалися. Поблизу селища Клугино-Башкирівка загорівся очерет, трава і хвойна підстилка окремими осередками на загальній площі близько 10 га.

На території Дворічанського лісництва між населеними пунктами Гороб’ївка та Гряниківка виникла лісова пожежа на площі 400 га, з них 100 га верхової пожежі.

Внаслідок пожежі з двох сіл автобусом евакуйовано 52 місцевих мешканця.

У Дворічанському районі згоріло 22 домоволодіння, 33 людини залишилися без крову. Двоє мешканців сіл Гороб’ївка та Грянинівка, які постраждали внаслідок пожеж, зверталися до медиків за допомогою.

Поліція почала розслідування пожежі у Дворічанському районі області за ч. 2 ст. 194 КК (умисне знищення або пошкодження об’єктів власності).

Збитки від лісової пожежі в Дворічанському районі, за попередніми підрахунками, становлять 644,3 млн грн.

Остаточна ліквідація пожежі в Дворічанському районі відбулася лише п’яту добу, 6 вересня о 14:47. Загальна площа, пройдена вогнем, становить 500 га (з них 100 га верхового пожежі).

Лісова пожежа виникла через підпал на місцевому сміттєзвалищі.