Правоохоронці завершили розслідування незаконного видобутку піску у Вовчанському районі

Слідчі завершили досудове розслідування за фактом протиправного видобутку піску на території селища Шестакове Вовчанського району.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

“Згідно з висновками судових експертиз, своїми діями правопорушник спричинив зруйнування, що унеможливлює відтворення протягом тривалого часу вказаних земельних ділянок, істотне ушкодження природної території, погіршення екологічної обстановки та втрату родючості ґрунту”, – йдеться у повідомленні.

Своїми діями чоловік заподіяв збитки державі в розмірі понад 612 мільйонів гривень. 3 вересня йому повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) та ч. 1 ст. 254 (безгосподарське використання земель) Кримінального кодексу. За вчиненні даних кримінальних правопорушень чоловіку загрожує покарання у вигляді позбавлення на строк від 5 до 8 років.

Досудове розслідування завершено, найближчим часом до суду для розгляду по суті буде направлено обвинувальний акт.

Прес-служба прокуратури області повідомляє, що підозрюваний – керівнику фермерського господарства.

“У ході досудового розслідування встановлено, що керівник фермерського господарства, не маючи дозволу на користування земельними ділянками для використанням надр і належним чином оформленого спеціального дозволу (ліцензії) на видобуток корисних копалин, без гірничого відводу та плану розробки родовища корисних копалин, з липня по листопад 2019 року незаконно добував пісок у Вовчанському районі Харківської області. Так він утворив два кар’єри загальною глибиною майже 11 метрів. Надалі підприємець реалізовував добутий пісок іншим громадянам у вигляді товарної продукції”, – йдеться у повідомленні.

Харківський антикорупційний центр повідомив, що за даними реєстру судових рішень, в релізах правоохоронців йде мова про керівника фермерського господарства “Черкашино”, Олега Черкашина. Власниками ФГ “Черкашино” є Наталія Кучинська та Олег Черкашин. Заснували фермерське господарство в квітні 2019 року у селі Шестакове Вовчанського району.

З ухвали Жовтневого райсуду Харкова від 14 квітня 2020 року, який відмовив слідству у обранні підозрюванному домашнього арешту, відомо, що керівник ФГ “Черкашино”, за відсутності кодів економічної діяльності, які дозволили б підприємству проводити роботи по зняттю поверхневого ґрунтового покрову та добуванню піску, в період з липня по листопад 2019 року, утворив два кар`єри загальною площею 2 га, загальним об`ємом 93157 куб.м., та здійснив самовільний видобуток піску. В ухвалі суду вказано, що такими діями, Черкашин заподіяв збитків державі в розмірі 65,31 млн. грн. Суми збитків в ухвалі суду та релізі прокуратури суттєво відрізняється.

За даними ХАЦ, Олег Черкашин є співвласником в ТОВ “Антирейдер ГО Ветеран”, а Наталія Кучинська в цій охоронній фірмі є керівником. ТОВ “Антирейдер ГО Ветеран” є фаворитом на тендерах з охоронних послуг об’єктів інфраструктури, парків, скверів у Харкові – всього ТОВ “Антирейдер ГО “Ветеран” уклав, менше ніж за рік, договорів з міськими комунальними підприємствами на 17,5 млн. грн. 27 лютого 2020 року той же “Антирейдер ГО “Ветеран” брав участь у сутичках на ТЦ “Барабашово”, низці працівників компанії суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

Олег Черкашин є також засновником та керівником громадської організації “Товариство ветеранів антитерористичної операції Харківської області”.

Як повідомляв Харків Times, фермеру, який незаконно видобував корисні копалини на території на території села Шестакове Вовчанського району Харківської області, повідомили про підозру.