У Харківській області підпільно виробляли фейкові набори для тестування на Covid-19 – прокуратура

У Харківській області троє чоловіків налагодили підпільне виробництво наборів для забору біологічного матеріалу, транспортування та проведення ПЛР-дослідження на виявлення COVID-19 та інших вірусних інфекцій.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

“Досудовим розслідуванням встановлено, що набори сумнівної якості, виготовлені без необхідних дозвільних документів, в подальшому реалізовувались комунальними закладами охорони здоров’я, мережами аптек через підконтрольних фізичних осіб-підприємців. Встановлено, що з метою приховування протиправної діяльності та введення покупців в оману “підприємці” вказували недостовірну інформацію щодо місцезнаходження виробничих потужностей”, – йдеться у повідомленні.

У ході обшуку, проведеного прокуратурою спільно зі Слідчим управлінням ГУ ДФС у Харківській області, виявлено та вилучено близько 200 тис. готових наборів для відібрання біологічного матеріалу, близько 400 тис. комплектів для збору таких наборів, комп`ютерну техніку та документи про фінансово-господарську діяльність підприємств, а також 35 печаток підконтрольних ФОП. Приблизна вартість вилученої продукції складає 12 млн грн. Усього за 2020 рік через підконтрольних ФОП на сайті prozorro.gov.ua реалізовано близько 850 тис. наборів на загальну суму майже 24 млн грн.

Наразі прокурором подано до суду клопотання про накладення арешту на вилучене майно. Прокуратура Харківської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом ухилення від сплати податків (ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу). Слідчі дії тривають.