Кіберполіція викрила у Харкові он-лайн обмінку, що працювала з російськими платіжними системами (відео, фото)

Працівники кіберполіції в Харківській області спільно зі слідчими поліції викрили 45-річного харків’янина, який здійснював незаконні операції з електронними грошима. Фігурант обмінював електронні гроші за допомогою платіжних систем, заборонених до використання в Україні. За попередніми підрахунками оборот грошової маси за час діяльності онлайн-обмінника склав понад 100 мільйонів гривень.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Кіберполіція встановила, що чоловік у 2017 році створив та адміністрував сайт з надання послуг он-лайн обміну електронних грошей, криптовалюти та здійснював фінансові операції з електронними грошима російських платіжних систем QiwiWallet, WebMoney, “Яндекс.Деньги”, які заборонені на території України.

“Вказані електронні платіжні системи використовувались злочинними елементами для провадження протиправної діяльності та відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом, у зв’язку із неможливістю відстеження їх походження правоохоронними органами. Особи, бажаючі здійснити фінансові операції з електронними грошима, оформлювали заявку на сайті фігуранта та отримували цю послугу. Клієнт перераховував кошти на банківський рахунок фігуранта в національній валюті та отримував еквівалент на електронні чи криптогаманці заборонених платіжних систем”, – йдеться у повідомленні.

Підчас обшуку за місцем мешкання чоловіка вилучено шість одиниць комп’ютерної техніки, чотири термінала мобільного зв’язку, 55 платіжних карток вітчизняних та іноземних банків, а також кошти в розмірі близько 900 тис. гривень. Під час попереднього огляду техніки виявлено інформацію, яка підтверджує злочинну діяльність фігуранта.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 200 Кримінального кодексу (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення). Чоловіку загрожує штраф від п’яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.