У провулку Воробйова проходить СаміСобіФест

Фото: Харків Times

Два дні – 29 й 30 серпня – у провулку Воробйова, в самому центрі Харкова, проходить Samisobifest (СаміСобіФест). Самостійно організувавшись, молоді художники, архітектори, актори, дизайнери “окультурюють і облагороджують” простір вулиці, вже давно популярної серед молоді як локація фотосесій. Кореспонденти Харків Times другий день стежать за безумовно цікавим івентом.

Під відкритим небом розгорнулася виставка творів образотворчого мистецтва – від картин до листівок і фотографій, кераміки, значків, одягу місцевих брендів, хендмейду й антіікваріату з барахолок (аж до паризьких). Проходять перформанси, проводяться майстер-класи для дорослих і дітей. Над провулком пливуть апетитні пахощі “вуличної їжі”. “Це як на Андріївському узвозі, тільки крутіше!” – вважають відвідувачі й учасники фестивалю.

Один з організаторів події архітектор Віталій Собченко розповів Харків Times, що нинішній фестиваль виріс з “ВінілФеста”, що проходив уже 11 разів.

“Спочатку це була маленьке камерне подія, що проводилася у Театральному провулку та починалася з десяти учасників, – каже Віталій. – Фестиваль ріс, ставав все більше, й під кінець другого року ми вже перекривали повністю Театральний провулок. У минулому році ми провели вже такий масштабний, незалежний фестиваль на Кирпичова, 12 – це “мітасовскій” двір. Особливість фестивалю – те, що він відкритий для всіх, і комерційна складова у ньому далеко не на першому місці. В першу чергу, завдання – зібрати хороших людей разом задля того, щоб вони обмінювалися своїми творчими знаннями, досвідом та інше, для того, щоб підвищувати культуру”.

Не було б щастя, та нещастя допомогло – під час карантину зібралася разом група молодих архітекторів і, як каже Віталій, “спроектували СаміСобіФест на провулку Воробйова”. А крім того, – створили проект, покликаний окультурити довкілля. Два об’єкти – дитячий майданчик та “суспільний простір “Лавка”на 50 місць” – презентовано у рамках фесту, згодом автори мають намір шляхом краундфандінгу зібрати кошти, необхідні для втілення проектів у життя: 160 тисяч на “Лавку” та 260 тисяч – на дитячий майданчик.

За словами Собченко, особливість фесту в тому, що “немає ніякого гаранта того, що він відбудеться”. “Його роблять самі люди, вони організовуються, скидаються, збирають гроші на “спільнокошт” – і ми використовуємо ці ресурси так, як ви бачите тут”, – зазначає Віталій. Біля входу до фестивального простору з боку вулиці Воробйова стоїть стенд, на ньому 370 прізвищ – ці люди зробили СаміСобіФест, вони сподіваються, що й проекти, окультурювння простору, також втіляться. “У всьому світі є артрайони, де художники самовиражаються. Це – точка тяжіння туристів – галереї під відкритим небом. Я думаю, у цього є велике майбутнє, потенціал, особливо у Харкові, такому творчому місті”, – вважає Віталій Собченко.

Він вірить, що проведення фестивалю приверне до занедбаного провулку увагу як широкої публіки, так і міської влади: “Ми своїм івентом привернули увагу до цього простору, до цієї вулиці. Кожен, хто сюди приходить і кому незручно спускатися по цій роздовбаній бруківці та розламаному асфальту, звертає на це увагу. Мені здається, що це змусить владу якось прореагувати. Ми показуємо, якою ця вулиця може бути”.