У Харкові відкрили пам’ятники Героям України Сергію Колодію та Олександрові Лавренку

Фото: Дмитро Горбунов, АрміяInform

У Військовому інституті танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» 29 серпня відбулося відкриття пам’ятників випускникам навчального закладу, Героям України капітанам Сергію Колодію та Олександру Лавренку, які загинули під час виконання бойових завдань на Сході держави.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення АрміяInform.

Під салютування трьома залпами холостих пострілів матері загиблих Героїв Сергія Колодія та Олександра Лавренка зняли полотнища з пам’ятників їхніх синів.

Після офіційної частини військовий священник отець Олександр прочитав молитву та провів ритуал освячення пам’ятників.

У церемонії відкриття взяли участь батьки, рідні та друзі загиблих Героїв України, а також представники органів місцевого самоврядування та командування гарнізону

Автор пам’ятників − скульптор Олександр Рідний.

Довідка:

Капітан Колодій Сергій Володимирович народився 4 лютого 1981 року в смт Пересічне, Дергачівського району, Харківської області. У 2004 році закінчив Харківський інститут танкових військ НТУ “ХПІ”.

Колодій – один з «кіборгів», захисників Донецького аеропорту, був командиром механізованої роти 93-ї окремої механізованої бригади. 28 вересня 2014 року він відбивав атаку ворога, щоб вивести 20 бійців з терміналу С аеропорту. Прориваючись на БМП-2 до опорного пункту взводу, він вступив у нерівний бій з ворогом та загинув внаслідок прямого влучення з гармати російського танку, надавши можливість підлеглим вийти з бою і не потрапити у полон.

Відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 2016 року № 350/2016 за особисту мужність, героїзм, вірність військовій присязі, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України капітану Сергію Колодію присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Капітан Лавренко Олександр Миколайович народився 9 березня 1983 року у місті Лозова, Харківської області. У 2005 році закінчив Харківський інститут танкових військ НТУ «ХПІ».

У боях за селище Піски 21 липня 2014 року екіпаж танка, яким командував командир танкової роти танкового батальйону 93-ї окремої механізованої бригади капітан Олександр Лавренко, вразив один з танків противника, знищив кулеметні розрахунки та два автобуси на блокпосту терористів, захопив блокпост та після цього знищив ще дві мінометні обслуги ворога. Але при подальшому маневруванні, ухиляючись від вогню противника, танкісти натрапили на фугас. Двоє членів екіпажу Олександра Лавренка загибли на місці, а сам капітан був важко поранений. На вимоги ворога здатися в полон Лавренко підірвав себе та свою бойову машину. Завдяки діям екіпажу вдалося не допустити контратаки підрозділу терористів, що надало змогу підрозділам 93-ї бригади закріпитись на позиціях і виконати бойове завдання.

Відповідно до Указу Президента України від 9 вересня 2016 року №388/2016, за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі капітану Олександру Лавренку присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).