До 1 вересня у Художньому музеї можна подивитись виставку фотографій Олега Мальованого

У виставковому залі Харківського художнього музею проходить виставка робот харківського фотохудожника Олега Мальованого “Випереджуючи час”, присвячена ювілею автора. Виставка працюватиме до кінця дня 1 вересня (17:20).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення музею.

Виставка відкриває глядачу ретроспекцію пошуків образної мови і засобів художньої виразності протягом більш ніж 60-річного тернистого шляху Олега Мальованого. Роботи, представлені на виставці, підтверджують слова автора: “Тільки внутрішня фантазія фотографа та його хвилювання про світ, в якому ми живемо, може дати нові грані розуміння цього світу”. Незалежно від змісту та джерела натхнення автор видозмінює матеріал своїх кадрів (створюючи “бутерброди з слайдів або негативів” спочатку вручну, пізніше з допомогою фотошопу), естетизуючи і конструюючи абсурдність і неможливість деяких сцен і персонажів у реальному житті.

Довідка. Олег Мальований (1945 р.н., Рубцовськ, Алтайський край, РФСР) – одна з визначних персоналій харківського фотографічного осередку. Народився в родині харків’ян, що були евакуйовані на Алтай під час Другої світової війни. Захопився фотографією ще школярем. Перша персональна виставка його робіт відбулась у 1968 в Харкові.

В 1969 стає членом харківського обласного фотоклубу при Будинку художньої самодіяльності профспілок. В 1970 отримав диплом інженера-металурга в Харківському політехнічному інституті (нині – Національний технічний університет “ХПІ”). В 1970-ті роки був одним з представників групи “Время”, що була організована на базі обласного фотоклубу. Працював в фотолабораторії Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського. В 1979 в лабораторії сталась пожежа, що знищила велику частину архіву ранніх робіт Мальованого. Характерною особливістю його робіт є акцент на колористичній та формальній складових. В 1960-х-1970-х роках захоплювався різними видами маніпуляцій з фотографічним матеріалом – колажі, соляризації, ізогелії, тощо. Вважався одним з найбільш “технічних” фотографів в Харкові, який на високому рівні володів рецептурами кольорового друку.

З 1976 – почесний член Краківської фотоспілки, Краків, Польща. Завоював більше тридцяти золотих та срібних медалей та дипломів в міжнародних конкурсах, зокрема гран-прі Kodak на Міжнародній виставці “Париж-Москва”, що відбулась в 1989 в Центрі Жоржа Помпіду, Париж, Франція.