У Жихорі знайшли три німецькі осколкові авіабомби SD-2

Фото: kh.dsns.gov.ua

21 серпня піротехніки Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Харківській області двічі виїздили на ліквідацію та знешкодження вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни. Фахівці знищили 324 застарілих боєприпаси.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі ДСНС області.

Так у селі Питомник Дергачівського району мешканці приватного будинку на вул. Благодатній, 9 під час будівельних робіт на своєму подвір’ї виявили 3 мінометні міни діаметром 81 мм, 1 – діаметром 50 мм, а також ручну гранату Ф-1. Люди негайно припинили роботи і повідомили про знахідку рятувальників.

Також триває робота щодо обстеження території лісового масиву у селищі Жихор, що в Основ’янському районі Харкова. За часів війни там йшли запеклі бої, тому піротехніки постійно знаходять там велику кількість боєприпасів. Черговим плановим обстеженням піротехніки виявили 319 боєприпасів: три одиниці артснарядів діаметром 150 мм, два снаряди діаметром 88 мм, вісім – діаметром 20 мм, одну мінометну міну діаметром 81 мм, дві діаметром 50 мм, три німецькі осколкові авіабомби SD-2, а також 300 набоїв.

Всі вибухонебезпечні предмети ліквідовані того ж дня на спеціальних підривних майданчиках шляхом підриву. Постраждалих немає.

У ДСНС просять мешканців області ні в якому разі не торкатися знайдених вибухонебезпечних предметів. Також забороняється пересувати знайдені підозрілі предмети; заливати рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати; намагатися самостійно знешкоджувати знахідку; здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання. У разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно одразу ж телефонувати за номером 101 або 102.

Як повідомляв  Харків Times, у Харківській області за добу, 19 серпня, розмінували 284 боєприпаси часів Другої світової війни.

Фото: kh.dsns.gov.ua