Верховний суд підтвердив поновлення Лесика депутатом Харківської міськради

Фото: Андрей Лесик / Facebook

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду Верховного Суду 12 серпня відхилила касаційну скаргу Харківської міської ради на постанову Харківського апеляційного адміністративного суду про поновлення в статусі депутата міськради Андрія Лесика.

Про це Харків Times дізнався з постанови суду.

У документі зазначено, що Лесик став депутатом міськради за результатами виборів, що відбулися в листопаді 2015 року. 11 травня 2016 року його виключили з фракції “За Харків, за Відродження” (після конфлікту 9 травня на Меморіалі Слави з проукраїнськи налаштованими активістами через “георгієвську стрічку” на його одязі – Харків Times). Колишні товариші по фракції запропонували меру Харкова Генадію Кернесу внести на розгляд міськради питання про дострокове припинення повноважень Лесика. 17 травня 2016 року міськрада припинила депутатські повноваження Лесика, той пішов до суду. 26 грудня 2016 року Дзержинський райсуду Харкова відмовив Лесику у задоволенні позову до міськради, виходячи з того, що Лесик нібито заявив підчас засідання депутатської фракції про складення ним депутатських повноважень, що і стало законною підставою для рішення міськради.

Лесик подав апеляцію.

Харківський апеляційний адміністративний суд 30 березня 2017 року постанову Дзержинського районного суду скасував та ухвалив нове рішення, визнавши протиправним і скасувавши рішення Харківської міської ради. Суд зазначив, що Лесик заяви про припинення повноважень не подавав, отже, підстав для цього в міськради не було.

Міськрада відновлювати Лесика депутатом не стала та подала касаційну скаргу

У касаційній скарзі міськрада знову зазначила, що підставою для дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради є, зокрема, його заява про це, яку Лесик особисто висловив в усній формі на засіданні фракції “За Харків, за Відродження”. Відповідач також заявив, що чинним законодавством не встановлено вимог до форми особистої заяви, а тому висловлення її в усній формі не може бути перешкодою для ініціювання процедури дострокового припинення.

Розглянувши скаргу, Верховний суд погодився з висновком суду апеляційної інстанції про те, що у міськради не було підстав для дострокового припинення повноважень Лесика як депутата Харківської міської ради VII скликання. При цьому суд відхилив доводи міськради.

Суд постановив касаційну скаргу Харківської міської ради залишити без задоволення, а постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 30 березня 2017 року а залишити без змін. Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та не може бути оскаржена.

Лесик заявив Харків Times, що позбавлення його мандата пов’язано з тим, що “тоді було вигідно, щоб у Харківській міській раді був повний “одобрямс” діям Поорошенка”, а він був проти. “Але минув час, і ті, хто тоді були проти, стали навіть партнерами”, – сказав він.

Лесик повідомив, що дізнався про постанову суду тільки 20 серпня. Відповідаючи на питання, чи має він намір йти на сесію міськради, Лесик сказав: “Я навіть не знаю, коли у нас буде сесія найближча… вирішимо, якщо буде можливість – звичайно, треба дивитися по ситуації”. Він зазначив, що перед останньою сесією міськради, яка відбулася 19 серпня, йому телефонували з поліції і питали, чи збирається він на сесію. Однак на той момент він не знав, що виграв касацію, і рано вранці виїхав з міста у справах.

Довідка. Андрій Лесик є керівником харківського осередку громадської організації “Український вибір” Віктора Медведчука, головою харківської міської організації партії “Опозиційна платформа – За життя”.