Кучер подивився на руїни Шарівського палацу, і тепер йому “не вистачає злості” (фото)

Фото: Алексей Кучер / Telegram

Голова Харківської обладміністрації Олексій Кучер відвідав Шарівський палац у Богодухівському районі, що розвалюється не перше десятиріччя, і залишився вражений побаченим.

Про це Харків Times дізнався з допису Кучера у його каналі в Telegram.

“Не вистачає злості. Певно, ви не впізнали місце, зображене на першому фото. Бо тут звикли фотографуватися з інших ракурсів та в інших локаціях (Кучер сфотографувався біля місцевого дощатого сортиру –  Харків Times). Шарівка. Наша перлина. Туристичний магніт області. Національне надбання. Електростанція з’явилася тут у 1891, що на шість років раніше, ніж у губернському Харкові, тут була гаряча та холодна вода, змивний туалет. Маєток ішов у ногу з часом”, – написав він.

“Зараз усе на очах розвалюється. Побите скло. Сніг і дощ падають прямо всередину. Оздоблення лущиться. Трава не коситься. Майже біля входу стихійне сміттєзвалище! Вхід сюди платний. Куди йдуть кошти, які заробляє тут обслуговуюче комунальне підприємство “Знахідка” – невідомо”, – зазначив голова ХОДА.

“На фото 2 зображена будівля, на реставрацію якої було інвестовано не один мільйон гривень. Це ж які “золоті” руки в прямому сенсі слова її ремонтували. За останні роки на реставрацію “Шарівки” виділялися й бюджетні кошти. Однак результату – нуль. Таке враження, що тут робиться все, щоб знищити комплекс”, – наголосив Кучер.

Він також зазначив, що ситуація потребує негайного втручання. “Тож зосереджую навколо Шарівки окрему увагу. Вимагатиму від усіх відповідальних та зроблю все від себе залежне, щоб винні були покарані. Там “зариті” мільйони”, – написав він.

Сьогодні ж надвечір на сайті Президента України був оприлюднений Указ №329/2020 “Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму”. Документом надається доручення Кабінету Міністрів України забезпечити розроблення та реалізацію в рамках програми “Велике будівництво” заходів, спрямованих на збереження культурної спадщини та розвиток культурного потенціалу України. Зокрема, передбачається розроблення та затвердження порядку відбору проектів ремонтно- реставраційних та консерваційних робіт стосовно пам’яток культурної спадщини, у тому числі замків, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексів, які будуть реалізовані в рамках програми “Велике будівництво”, сприяння розробленню необхідної проектної та іншої документації та проведенню робіт із консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування відповідних об’єктів культурної спадщини.

Також Кабміну доручено розроблення та затвердження у складі генеральних планів населених пунктів, внесених до Списку історичних населених місць України, на території яких розташовані об’єкти культурної спадщини, проектів ремонтно- реставраційних та консерваційних робіт, які будуть реалізовуватися за відповідним напрямом; розроблення та затвердження науково-проектної документації із визначення меж і режимів використання буферних зон об’єктів всесвітньої спадщини, планів управління об’єктами всесвітньої спадщини; забезпечення належної підготовки документів щодо номінування об’єктів культурної спадщини для внесення їх до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, тощо.

Довідка. Шарівський палацово-парковий комплекс – колишня поміщицька садиба у селищі Шарівка Богодухівського району Харківської області на березі річки Мерчик. Садиба заснована в 1836 році поміщиком Савою Ольховським. Протягом майже двох століть її комплекс перебудовувався і розширювався, і остаточного свого вигляду садиба набула до 1912 року. Шарівський палац виконаний в неоготичному стилі, розташований на пагорбі, і є центром всього комплексу. Свого часу палац містив 26 кімнат і три великі зали, оздоблення яких вражало своєю розкішшю. Перед палацом на схилах великої балки розбитий парк площею близько 40 га і влаштовано два ставки.

У 1917 році маєток було націоналізовано, в 1920-1924 роках до східного фасаду була прибудована двоповерхова засклена веранда, а в 1925 році в комплексі був створений один з обласних санаторіїв для хворих на туберкульоз. Після цього палацово-парковий ансамбль жодного разу не реставрувався та прийшов у занепад. На початку 2009 року всі хворі були перевезені з Шарівки до диспансеру в Занки Зміївського району.

Як повідомляв Харків Times, в листопаді 2018 року тодішній директор Департаменту містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Михайло Рабинович заявив на прес-конференції, що на території Шарівського палацово-паркового комплексу виконано першочергові протиаварійні роботи, а в 2019 році планується відновити тераси та розробити план реконструкції палацу. Рабинович зазначив, що з бюджету області було виділено близько 300 тис. гривень на розробку історико-опорного плану комплексу, облікової документації та розробку концепції його відновлення. Крім того, близько 500 тис. гривень виділено на протиаварійні роботи.

У серпны 2019 року Департамент капітального будівництва Харківської ОДА розірвав за взаємною згодою сторін угоду з ФОП Кондакова Тетяна Сергіївна щодо проектування реставрації садиби Шарівка за 8,99 млн грн.

Від редакції. Ми не можемо не висловити ледь помітну надію на те, що випадковий збіг у часі цих двох подій дає невеликий, але все ж шанс на спасіння – хоча б під гучну кампанію – Шарівського палацово-паркового комплексу. І хочемо, користуючись випадком, зазначити, що на Харківщині є ще десятки серйозних архітектурних та історичних об’єктів, які б могли стати туристичними магнітами принаймні для керівників області та здатні викликати в них схожі емоції. Наприклад, маєток Святополк-Мирських у Гиївці (Люботин), парковий комплекс Наталіне (Краснокутський район), Палацово-парковий комплекс “Старомерчанський” у Старому Мерчику тощо… може, й комусь з них пощастить… Будівництво – воно ж Велике…