У Харкові затримали кримінального авторитета – куратора бандитів, які викрадали людей (фото і відео)

Фото: hk.npu.gov.ua

У Харкові затримали кримінального авторитета – координатора злочинної групи, учасники якої викрадали наркозалежних і вимагали гроші у їхніх родичів. Сума коштів, які учасники банди, отримали від потерпілих, за попередніми даними, становить 13 тисяч доларів.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Досудове розслідування встановило, що зловмисники діяли під виглядом поліцейських. Знаючи заздалегідь про місцезнаходження так званих закладок, вони влаштовували там засідку для наркозалежних. Коли “жертва” знаходила захований наркотик, на людину нападали, придушували опір і, представившись співробітниками поліції, вимагали гроші за непритягнення до кримінальної відповідальності. Оскільки потерпілі не мали при собі необхідної суми коштів, вони зверталися до своїх близьких родичів. До моменту отримання грошей зловмисники тримали своїх жертв в гаражі.

За інформацією слідства, за викуп одного з утримуваних бандити вимагали п’ять тисяч доларів. Оскільки у потерпілого таких грошей не було, його родичі зустрілися з довіреною особою кримінального авторитета на прізвисько «Борода». Під час зустрічі родичам запропонували надати 100 тис. грн в обмін на передачу у власність квартири. Коли мати заручника відмовилася від угоди, їй запропонували надати позику на зазначену суму. Коли жінка підписала необхідні документи, її сина відпустили.

Дві тисячі доларів зловмисники вимагали у 33-річного наркозалежного, розповіли в прес-службі Нацполіціі області. З’ясувавши, що грошей таких у чоловіка немає, бандити змусили його звернутися до родичів. Переказати потрібну суму псевдополіцейскім пообіцяв брат харків’янина. Після чого на бранця одягли мішок, посадили в автомобіль і відвезли в гараж. Там його утримували до наступного ранку, поки не отримали гроші.

Причетними до злочинів виявилися п’ятеро жителів Харкова, 25-28 років, і 25-річний діючий співробітник однієї з правоохоронних структур.

В ході проведених обшуків вилучено електрошокери, наркотики, кошти, мобільні телефони, комп’ютери та відеореєстратори. За адресою проживання кримінального авторитета також вилучені наркотики, холодна і вогнепальна зброя і велика суму готівки в різній валюті.

Крім цього був звільнений чоловік, якого незаконно утримували з метою експлуатації.

58-річний кримінальний авторитет затриманий в порядку ст. 208 КПК України. Йому повідомлено про підозру за фактом утримання людини, вчиненого з метою експлуатації, з використанням примусу, матеріальної чи іншій залежності потерпілого, його уразливого стану (ч. 1 ст. 149 КК України). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Зараз вирішується питання про обрання затриманому авторитету запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

П’ятьом членам організованої групи повідомлено про підозру за фактом вимоги передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим і розголошення відомостей, які потерпілий бажає зберегти в таємниці, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 189 КК України). Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Питання про обрання запобіжного заходу вирішується.

Крім того, внесено відомості в ЕДРДР за ч. 2 ст. 309 КК України (незаконне зберігання наркотичних засобів).