Правоохоронці припинили незаконну діяльність псевдореабілітаційного центру у Харкові (фото)

Служба безпеки України викрила та припинила у Харкові протиправну діяльність псевдореабілітаційного центру, в якому примусово утримували пацієнтів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook начальника прес-центру СБУ області Владислава Абдули.

Правоохоронці встановили, що організували протиправний бізнес проповідники однієї з релігійних організацій харизматичного напряму. Вони заманювали до “клініки” нарко- та алкозалежних громадян.

“Зловмисники обіцяли хворим або їхнім родичам повноцінне лікування та всебічну психологічну допомогу. Ініційована СБУ перевірка зафіксувала, що центр не мав штату лікарів та жодних дозвільних документів у сфері охорони здоров’я. Після отримання передоплати за “лікування” організатори розміщували пацієнтів в орендованому приватному будинку, де примусово утримували до закінчення курсу “реабілітації”, – йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ задокументували, що під час перебування в центрі “персонал” обмежував пацієнтів у праві вільного пересування, спілкування з близькими та родичами, у них вилучали гроші, документи, мобільні телефони та ліки. Також мали місце непоодинокі випадки застосування до пацієнтів фізичного та психологічного насильства, нанесення їм тілесних ушкоджень за порушення правил та режиму “реабілітації”.

Під час проведення обшуків правоохоронці звільнили з місця незаконного утримання сім громадян з різного роду залежністю. Керівника псевдореабілітаційного центру затримано згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Наразі йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Вирішується питання щодо обрання фігуранту запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Операція проводилась спільно з Головним управлінням Нацполіції в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської місцевої прокуратури № 1.

Прес-служба Нацполіції області повідомила, що з січня поточного року потерпілих незаконно утримували у будівлі по вулиці Третя у Харкові (район Нової Баварії –  Харків Times), застосовували фізичну силу та змушували вживати невідомі ліки. В ході обшуку поліцейські виявили та вилучили дев’ять паспортів громадян України, сім мобільних телефонів, банківські картки, ноутбук, грошові кошти в сумі 6400 гривень, одяг.

Очолював нелегальний заклад 36-річний мешканець Дніпропетровської області.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура припинила діяльність псевдореабілітаційного центру у Слобідському районі Харкова, де «лікували» знущаннями та побоями.