У Харківській муніципальній галереї – виставка “Проєкт “Figura”

У Харківській муніципальній галереї проходить виставка робіт Андрія Гладкого та Віталія Федорова “Проєкт “Figura”.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення галереї.

Андрій Гладкий – харківський художник-живописець, відомий не тільки в Україні, а й за її межами. Андрій давній друг муніципальної галереї, учасник багатьох сольних і групових проектів. У своїх роботах художник зазвичай відмовляється від зображення дійсності, що візуально сприймається, або відображення реальних предметів. Його роботи засновані виключно на формальних елементах: лінії, кольорові плями, абстракція.

Виставка “Фігури” або “Ефект присутності” – це якась гра фарб і ритмів, яка формує єдиний сюжет. Автор робить акцент на форму, тобто спосіб створення і спостереження предметів і середовища, в якому розташована фігура. Живописець виділяє елементи композиції, такі як колір, лінія, вигини й текстура. Так автор натякає глядачеві на ту саму жіночу фігуру, яка проглядає на полотнах.

“Я роблю акцент не на власне мистецтво, а на образ в мистецтві. Моя фігура складається з плям і ліній, вона композиційна та її складно простежити, але цим вона й унікальна”, – зазначає художник.

Друга назва виставки “Ефект присутності” – певний ефект, який створюється при взаємодії плям та ліній й їхній вплив одне на одного. В результаті й з’являється ефект присутності фігури на абстрактних картинах.

“Варто відзначити ще один “ефект присутності” в проєкті Андрія Гладкого: в експозиції крім його авторських робіт знайшли місце абстракції іншого художника – Володимира Федорова, чиє мистецтво давно надихає Андрія на власні пошуки і експерименти. Ввести ці кілька робіт в експозиційний простір було ідеєю Андрія гладкого, щоб посилити виразність абстрактного живопису і підкреслити ідейну і образну перекличку в стилях обох авторів “, – йдеться в повідомленні.

Експозицію можна подивитися в галереї до 29 серпня.

Довідка. Андрій Гладкий народився в 1960 році в Харкові. Закінчив Харківський художньо-промисловий інститут (нині Харківська Державна академія дизайну і мистецтв). Член Національної спілки художників України. Член художнього об’єднання “Літера “А”.

Учасник молодіжних, міжнародних виставок: Ураїна, Польща, Німеччина, Франція.

Основні виставки:

  • 1997 Персональна виставка, США;
  • 1998 Виставка Творчого об’єднання “Літера” А “. Персональний блок. Муніципальна художня галерея (Харків, Україна);
  • 2003 Персональна виставка. Муніципальна художня галерея (Харків, Україна);
  • 2005 “Версії”. Шовкографії. Груповий проект. Муніципальна художня галерея (Харків, Україна);
  • 2008 “Вигуки”. Персональна виставка. Муніципальна художня галерея (Харків, Україна).

Роботи закуповувалися Міністерством культури України; знаходяться в приватних колекціях України, Росії, Німеччини, США, Іспанії.

Роботи автора є основним художнім елементом оформлення клубу “РодДом” (Харків). Картини Гладкого можна побачити в мережі готелів і ресторанів “Перша лінія” (Харків).

Живе і працює в Харкові.