У Харкові сквер назвуть на честь митрополита Никодима

Фото: city.kharkov.ua

На засіданні Міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища, яке відбулося 13 серпня, було прийнято рішення про зміну назви скверу біля Свято-Благовіщенського кафедрального собору на честь колишнього митрополита Харківського і Богодухівського Никодима.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міськради.

Відповідальний секретар комісії Олексій Хорошковатий розповів, що з проханням назвати сквер по вул. Суздальські ряди ім’ям митрополита Никодима звернулися почесні громадяни міста Харкова. Він додав, що 1 грудня виповнюється 50 років від дня, коли Никодим був вперше призначений архієпископом Харківським і Богодухівським, а 18 квітня 2021 року відзначатиметься 100 років від дня його народження.

Довідка. Митрополит Никодим (Микола Степанович Руснак) народився 18 квітня 1921 року в селі Давидівці Чернівецької області. Почесний громадянин міста Харкова та Харківської області, нагороджений орденами Дружби народів, Ярослава Мудрого V, IV, III і II ступенів, «За заслуги» II і I ступенів та ін.

Никодим очолював Харківську єпархію 36 років: з 1970 по 1984 роки і з 1989 по 2011. Також в 1983 році він був призначений архієпископом Львівським і Тернопільським, а в 1988 року – митрополитом Львівським і Дрогобицьким. У вересні 1989 року повернувся в Харківську єпархію, якою і керував до кінця життя.

Помер 15 вересня 2011 року в архієрейській резиденції на території Покровського монастиря в Харкові.