Правозахисники та активісти вимагають від білоруської влади звільнити українців Васильєва та Рєуцького

Фото: Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ / Facebook

Українські правозахисні та громадські організації вимагають від білоруської влади негайно та безумовно звільнити громадян України, українських правозахисників, волонтерів благодійної організації “Восток SOS” Євгена Васильєва та Костянтина Рєуцького, яких було затримано в Мінську 12 серпня близько 17:00.

Про це Харків Times дізнався з відкритої заяви, яку підписали, зокрема, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Харківська обласна фундація “Громадська Альтернатива”, Благодійний фонд “Восток SOS” та ряд інших організацій.

“Українські правозахисники, які на законних підставах перебували на території Білорусі і не вчиняли жодних протиправних дій, були жорстко та свавільно затримані у Мінську біля Площі Перемоги співробітниками ДПС (ГАИ), що зафіксовано на відео свідками. Наразі місце перебування Євгена та Костянтина невідоме, зв’язок із ними відсутній. Враховуючи зафіксовані факти масштабних порушень прав людини, які відбуваються в Білорусі протягом останніх днів, очевидне непропорційне і незаконне застосування сили з боку правоохоронців, ми глибоко занепокоєні долею наших колег, збереженням їх здоров’я та життя”, – йдеться у заяві.

Підписанти документу звертаються до влади Республіка Білорусь з вимогою негайного звільнити безпідставно і незаконно затриманих громадян України та проінформувати Посольство України в РБ про місце їх перебування та підстави затримання.

Вони також закликають Міністерство закордонних справ України звернутись із запитом до влади РБ з вимогою негайного звільнення Реуцького та Васильєва, а Посольство України – вжити всіх заходів для встановлення місця перебування українців, надати їм усю необхідну допомогу.

Правозахисники також звертаються до урядів країн Європейського Союзу, Швейцарії, США, Канади, Великобританії із закликом вимагати від РБ припинити свавільні позбавлення волі громадян України, а також посилити санкції проти посадових осіб РБ, які причетні до політично мотивованих переслідувань громадян Білорусі та України, міжнародних журналістів та грубого порушення свободи мирних зібрань, свободи слова та свободи об’єднань і асоціацій. Вони закликають міжнародні організації сприяти забезпеченню роботи незалежних моніторингових місій з прав людини на території Білорусі та посилити міжнародний вплив на РБ з метою притягнення до відповідальності та припинення протиправного використання сили щодо до громадян, які вийшли на мирний протест проти фальсифікації результатів виборів.

Бажаючі можуть додати свої підписи до звернення на сайті УГСПЛ.

Заяву із закликом до влади Білорусі негайно відпустити Рєуцького та Васильєва оприлюднила також редакція hromadske. У заяві зазначається, що вони позаштатно готували матеріали для видання з Мінська. “hromadske упродовж місяця намагалося отримати офіційну акредитацію від влади країни, але, на жаль, її так і не видали. Відтак ми змушені були висвітлювати події без акредитації. Наші колеги пробули в країні менш як добу і встигли підготувати один матеріал, який був опублікований на нашому сайті цього ж дня. Ми запевняємо, що ані Євген Васильєв, ані Костянтин Рєуцький не готували і ніколи не були причетні до жодних заворушень ані в Білорусі, ані в будь-якій іншій країні”, – йдеться у заяві.

Білоруська Редакція “Радіо Свобода” повідомила із посиланням на білоруську правозахисницю Тетяну Рав’яку, що щодо Рєуцького та Васильєва відкрили справу за статтею про “масові заворушення”, яка передбачає від трьох до восьми років ув’язнення. У рамках слідства було проведено обшук у квартирі Рав’яки, де її українські колеги та друзі зупинилися вранці 12 серпня. Слідчі конфіскували комп’ютер Рєуцького, український паспорт Васильєва та інші речі. “Вони приїхали до Білорусі лише сьогодні, пили каву, пішли гуляти і були затримані. Вони не могли брати участь і не брали участі в жодних заворушеннях”, – сказала правозахисниця.

За словами Рав’яки, українці знаходяться в одному із слідчих ізоляторів.

Як повыдомляв Харків Times, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays ua виступили зі спільною заявою з вимогою припинити поліцейське насильство в Білорусі.