Українські правозахисники вимагають від влади Білорусі припинення насильства

Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays ua виступили зі спільною заявою у зв’язку із президентськими виборами та жорстоким придушенням мирних протестів у Білорусі.

Про це Харків Times стало відомо з тексту заяви, опублікованого на Інформаційному порталі Харківської правозахисної групи “Права людини”.

Заяву озаглавлено словами “Припинити поліцейське насильство в Білорусі!”.

Її автори зазначають, що президентські вибори, які пройшли 9 серпня у Республіці Білорусь “проходили в умовах особливих обмежень, пов’язаних з COVID-19, та майже ритуальними в Білорусі обмеженнями на виявлення незгоди з позицією чинного президента”. Також відзначено, що і попередні президентські вибори у 2001, 2006, 2010 і 2015 роках “не були визнані демократичними, оскільки не відповідали стандартам чесності, справедливості, відкритості, рівності шансів для кандидатів”. Нинішні вибори не стали винятком із цього правила, “все це було, залишилось і присутнє”. На думку авторів заяви, це й стало “однією з причин несприйняття проголошеного офіційного результату виборів практично безальтернативного кандидата на президентську посаду”.

Правозахисники відзначають, що вибори “практично не мають сенсу”, якщо не дотримувалися свобода волевиявлення, а також свобода вираження поглядів і право на мирні зібрання.

“На жаль, від вечора 9 серпня офіційна влада Білорусі вдалася до непропорційного застосування сили та спеціальних засобів для припинення та фактично придушення будь-яких волевиявлень, що стосувалися результатів процесу голосування. Наслідками стали заподіяння тяжких каліцтв протестуючим; масові затримання тисяч людей за дві доби після закінчення виборів; відкриття десятків політично мотивованих кримінальних справ; утримування політичних в’язнів”, – йдеться у заяві.

Автори заяви вимагають від влади Білорусі “негайно припинити масове поліцейське насильство і повернутися до конституційного дотримання прав людини і основоположних свобод”.

“Ми звертаємось із закликом дотримуватися принципу верховенства права, прав людини та плюралістичної демократії, які є фундаментом, на якому збудована сучасна вільна та демократична Європа, до якої має рухатись і приєднатись у майбутньому і вільна та демократична Білорусь”, – сказано у заяві українських правозахисників.

Як повідомляв Харків Times, кілька десятків активістів провели ввечері 10 серпня на площі Свободи у Харкові акцію на підтримку протестів й проти поліцейського терору в Білорусі.