Три топ-менеджера «Електроважмашу» підуть під суд за нанесення заводу 13,7 млн ​​грн збитків

Фото: kp.ua

Співробітники антикорупційних органів 7 серпня передали в суд обвинувальний акт у справі про нанесення збитків в розмірі 13,7 млн ​​державному підприємству Завод «Електроважмаш» (Харків).

Про це Харків Times повідомили в прес-службі НАБУ.

За версією слідства, багатомільйонні збитки підприємству завдала злочинна група з п’яти осіб. Серед них – два заступника директора і начальник управління ДП «Завод «Електроважмаш». Діяли вони в змові з директором однієї з компаній, зареєстрованих в Чехії і кінцевим бенефіціаром даної компанії.

Судити обвинувачених будуть за ч.2 ст. 364 КК України («Зловживання владою або службовим становищем»). Їм загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з штрафом від від 8 500 до 17 000 грн.

Слідство встановило, що в 2017 році посадовці «Електроважмашу» за посередництва підконтрольної їм компанії, зареєстрованій в Чеській Республіці (м. Прага), організували продаж запасних частин компанії реального сектора економіки (Литовська Республіка).

Однак запчастини, які «Електроважмаш» продав чеської компанії за 600,3 тис. євро, були реалізовані литовській компанії за майже вдвічі більшу вартість, а саме 1,22 млн євро.

В результаті, «Електроважмаш» недоотримав 13,7 млн ​​гривень, що підтверджено експертизами.

Це – третій злочин на заводі «Електроважмаш», розслідування якого закінчили детективи НАБУ.

Як повідомляв Харків Times, відкрито ряд кримінальних проваджень за фактами нанесення збитків підприємству. Так, 17 березня співробітники антикорупційних органів викрили учасників злочинної схеми, в результаті якої державному підприємству «Завод «Електроважмаш» (Харків) завдано збитків на суму 13,7 мільйона гривень.

16 червня на «Електроважмаші» провели обшуки у справі про розтрату, в результаті якої державному підприємству завдано збитків на суму 1 млн 100 тис. грн.

24 червня цього року Орджонікідзевський райсуд Харкова на два місяці відсторонив Бусько з посади виконуючого обов’язки гендиректора «Електроважмашу», оскільки той є «підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст 367 УК».