Покупці квартир у ЖК “Панорама” у Харкові можуть залишитися без житла – джерело

Фото: Харків Times

Люди, які купили нерухомість у ЖК “Панорама” у Харкові, можуть стати жертвами складної шахрайської схеми, а право їх власності на житло може бути скасоване. Правоохоронні органи активно розслідують обставини незаконного перетворення офісного центру на вул. Велика Панасівська, 115, на смарт-квартири з використанням підробленого судового рішення. Щоб унеможливити подальший продаж квартир від “сумнівного продавця”, суд вирішив арештувати усі об’єкти нерухомості у цьому будинку.

Про це Харків Times повідомили джерела, близькі до розслідування.

У 2013 році для реконструкції офісної будівлі на вул. Котлова (зараз – Велика Панасівська), буд. 115, площею 7 тис. кв. м, поточні на той момент власники отримали кредит у ПАТ “Авант-Банк” на суму, еквівалентну 4,5 млн. доларів. Потім розмір кредиту був збільшений. Для забезпечення повернення цього кредиту цю ж будівлю було передано в іпотеку банку.

“Передача нерухомості, у цьому випадку – офісного центру, в іпотеку відповідно до законодавства будь-якої держави означає неможливість її продажу, поділу, перепрофілювання до моменту повного погашення кредиту – для цього було зареєстровано спеціальні іпотечні обтяження у реєстрі прав власності. Логічною метою такого механізму є можливість кредитора отримати погашення кредиту за рахунок іпотечної нерухомості у разі неповернення кредиту. Тим не менш, у цьому випадку цей усталений алгоритм дав збій”, – розповів співбесідник видання.

Кредит власники не повернули, тому разом із нарахованими процентами утворилась заборгованість на суму, еквівалентну більш ніж 10 млн. доларів. Однак у 2016 р. боржники використали підроблене судове рішення Київського районного суду м. Донецька для зняття іпотечного обтяження на нерухомість, яка тоді ще була офісною, і зареєстрували право власності за фізичною особою за участю на державних реєстраторів. Це унеможливило реалізацію законного права банку на повернення кредитних коштів за рахунок офісної будівлі на Великій Панасівській.

Підроблений характер судового рішення вбачається з того, що воно відсутнє в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Також Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області, куди були передані справи з Київського районного суду м. Донецька після початку АТО, повідомив, що не отримував судову справу та рішення щодо зняття іпотечного обтяження офісної будівлі на Великій Панасівській. Вироку по цьому факту немає, однак малоймовірно, що це судове рішення виявиться справжнім.

“Такі дії з боку власників нерухомості стали плацдармом для подальшої реалізації шахрайської схеми, націленої на неповернення кредитних коштів та продаж квартир з дефектними підставами права власності. Адже офісний центр з 2016 по 2019 роки пройшов не одне коло формальних реєстраційних поділів на менші нежитлові приміщення, змін власників, тощо. Врешті-решт нежитлові приміщення “по документах ДАБІ” перетворили на 175 смарт-квартири з площами від 10 до 30 кв. м., які зараз активно продавались на усіх відомих сайтах з продажу нерухомості. Цікаво, що квартири з незвично невеликими площами близько 10 кв. м. становлять майже четверту частину з усіх, що може лише свідчити про бажання отримати якнайшвидший прибуток з мінімальними витратами”, – повідомив співбесідник видання.

Він зазначив, що неповернення кредиту, виведення будівлі на Великій Панасівській, 115, з-під іпотеки на підставі підробленого судового рішення, відсутність згоди банку на усі зміни площ та власників свідчить про незаконність перетворення офісної будівлі на ЖК “Панорама”, а відтак продажу квартир. Тому суд вирішив накласти арешт на квартири, що означає заборону реєструвати зміни у власності, тобто означає призупинення продажу будь-якої нерухомості на Великій Панасівській, 115.

“Можна припустити, що банк або його правонаступники в рамках комерційних спорів будуть домагатися скасування усіх змін власників та поділів первинно офісної будівлі для погашення за її рахунок кредитної заборгованості. Це може означати скасування права власності на приблизно 50% проданих квартир у ЖК “Панорама”. Нескладно передбачити, що у постраждалих власників квартир буде мало шансів отримати компенсацію від незаконних продавців, які швидше поспішно покинуть Україну в світлі ще й паралельного кримінального розслідування. Такий хід подій, на перший погляд, не схожий на класичну житлову аферу, де інвестори залишаються покинутими напризволяще після завершення п’ятого поверху новобудови. Адже у випадку з ЖК “Панорама” – шахрайським чином за використанням підробленого судового рішення було приховано від кінцевих покупців те, що є права інших осіб на будівлю. Однак результат може бути не менш класичним – десятки людей, які інвестували кошти у нерухомість, залишаться з нічим через несумлінних продавців”, – сказав співбесідник.